Oil & Vinegar
Oil & Vinegar franchise formule

franchisen bij Oil & Vinegar

Oil & Vinegar is een succesvolle franchiseformule, geboren uit passie voor lekker eten en kwalitatief hoogwaardige ingrediënten. Inmiddels is Oil & Vinegar franchise een internationale winkelketen met 100 winkels in 9 landen, waarvan 35 in Nederland en België.

Oil & Vinegar franchise

flavored-oils-oil-and-vinegarHet concept van Oil & Vinegar franchise is gebaseerd op unieke kenmerken die deze innovatieve winkelformule tot een succes maken. De basis is een culinaire cadeauwinkel met goede producten van de beste kwaliteit. Onze producten worden met zorg geselecteerd en veelal geproduceerd door traditionele familiebedrijven in het land van origine. Hierdoor behouden ze hun authentieke smaak en proef je de mediterrane zon in onze kruiden, sauzen en pasta’s. Oil & Vinegar franchise

Wat de formule echt uniek maakt is onze olijfolie en azijn van de tap. Daarnaast zijn al onze producten dagelijks te proeven. Samen met het open karakter van de winkels, de aandacht voor onze klanten en de manier waarop de cadeautjes worden ingepakt, maakt dit een bezoek aan Oil & Vinegar een feestelijke culinaire beleving, waarvoor onze klanten graag terugkomen.

HOE WERKT HET?

Oil & Vinegar is een franchiseorganisatie. Als franchisenemer heb je bepaalde vrijheden en mogelijkheden van een zelfstandige ondernemer, maar weet je je altijd gesteund door de kennis en ervaring van het succesvolle concept. Iedere franchisenemer wordt opgeleid zodat hij/zij vertrouwd is met het concept en de verantwoordelijkheden. Het servicecenter van Oil & Vinegar in Oosterhout zorgt voor intensieve ondersteuning op het gebied van bedrijfsvoering, marketing, winkelinrichting, presentatie en verzorgt ook diverse trainingen.

FRANCHISENEMER WORDEN?

Voor een franchisevestiging van Oil & Vinegar gelden als voorwaarden dat u als franchisenemer zelf fulltime in de zaak werkt en beschikt over voldoende eigen vermogen. Daarnaast is het uiteraard vanzelfsprekend dat u affiniteit heeft met onze producten en enthousiast bent over de Oil & Vinegarformule. Spreekt het u aan om deel uit te maken van ons bewezen concept, vraag dan een informatiepakket aan door het informatie aanvraagformulier in te vullen.

Onderdeel van dit pakket is een uitgebreid antwoordformulier dat volledig ingevuld moet worden teruggestuurd. Aansluitend volgt een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek. Daarna, bij wederzijdse interesse, volgt een traject waarin onder meer een winkel wordt bezocht en een vestigingsplaats wordt bepaald.

Aangesloten bij De Nationale Franchisegids - logo voor op website formuleOV_CorporateLogo_2colours_CMYK


Oil & Vinegar franchise informatie

Activiteit:

Culinaire cadeaushop, waar voedingsproducten, veelal uit Mediterrane streken, en verwante producten zoals kookgerei en serviesgoed worden verkocht.

Branche: -
Werkt met ondernemers sinds:1999
Entreegeld:€ 15.000
Jaarlijkse franchisefee: 8% van de netto omzet (waarvan 2% voor marketing en verkoopondersteuning)
Totale investering:€ 150.000 - € 170.000
Benodigd eigen vermogen:Circa 30% van de totale investering, bij gebleken geschiktheid.
Gemiddelde omzet pv:€ 250.000
Type samenwerking:Hard Franchise
Lid nfv:Ja
Omschrijving training:Introductietraining, visual merchandising, verkooptraining en productkennis.
Hoe is de inkoop geregeld:Centraal via hoofdkantoor
Verkoop oppervlakte:80 - 130 m²
Locatie omschrijving:A1/A2
Verzorgingsgebied:60.000 - 100.000 inwoners
Contact franchisegever: Neem contact op met deze formule

interview met Oil & Vinegar


OilenVinegarLogo
Van een fles mooie olijfolie heb je langer plezier dan van een boeket bloemen. Maar niet alleen voor cadeaus ontdekt de consument de sfeervolle Oil & Vinegar winkels. Je kunt er proeven, culinair geadviseerd worden en het verhaal horen achter extra vierge olijfolie en de kleinschalige productie van Balsamico-azijn. Franchisenemers gezocht die “Passionate about taste” zijn.

 

OilenVinegar2De franchisegever: Berend Jan Bleeker (52), algemeen directeur ASSISI BV

Hoe steekt de organisatie van Oil & Vinegar in elkaar?

Assisi BV is eigenaar van het franchiseconcept en heeft daarnaast een groothandelsfunctie. Voor de vestigingen in Nederland, België en Duitsland is Assisi de franchisegever. De vestigingen van Oil & Vinegar in de andere buitenlanden zijn in handen van licentiepartners met wie we afspraken hebben. Wij leveren de totale formule, de artikelen en de campagnes die – ook in overleg met hen – in Nederland ontwikkeld worden. In Nederland en België hebben we (eind 2010) 31 winkels. De andere 43 winkels zijn gevestigd in Duitsland, Denemarken, Portugal, Zweden, Zuid-Afrika, Engeland en de Verenigde Staten.

Deze winkel (Nijmegen, Marikenstraat) is vorig jaar gerestyled. Vanwaar de ingrijpende metamorfose?

In het startconcept uit 1999 was de winkelsfeer Italiaans rustiek. Heel gezellig, maar dat begon wat gedateerd te worden. Er werd een tweede generatie in de Verenigde Staten ontwikkeld met beton en hout. Daarin misten we toch eigenlijk de “gezelligheid” van het eerste interieur. In 2008 begonnen we de ontwikkeling van een moderner interieur waarmee we de eerste tien jaren vooruit kunnen. In 2009 werd in Sint-Niklaas, in België, de eerste Oil & Vinegar nieuwe stijl geopend en het bleek meteen een succes. Het specialisme van de winkel – olijfolie en azijn van de hoogste kwaliteit – worden met gezag uitgedragen. In Oil & Vinegar vind je natuurlijke, authentieke en unieke kwaliteitsproducten. De sfeer van dit nieuwe interieur onderstreept dit door gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen. In 2010 werden al zes winkels ingericht en in 2011 gaan we wereldwijd 20 winkels in de nieuwe stijl openen. In Nederland komen er in dit jaar twee nieuwe franchisewinkels bij met uiteraard het nieuwe concept en verwachten wij een aantal winkels te restylen.

Hoe wordt bepaald dat het nieuwe winkelconcept aanslaat?

Toen de eerste “nieuwe” winkel klaar was, hebben we het resultaat door onze eigen ondernemers laten keuren. Zij waren zeer positief. Maar de belangrijkste indicatie voor het succes is het verschil tussen de omzet oud en nieuw. Het vernieuwde winkelinterieur en de conceptverandering brachten meer klanten in de winkel, die er langer verblijven en ook andere producten kopen dan die zij gewend zijn.

Hoe houd je de banden met de doelgroep innig?

Het belangrijkste: de consument moet altijd voor de hoogste kwaliteit naar een Oil & Vinegar komen en daar staan wij voor! Verder willen we authentiek zijn, dus bieden we het verhaal achter het product. Met bijvoorbeeld de informatie over een familiebedrijf dat de Balsamico-azijn bewaart in de vierhonderd jaar oude vaten, ontstaat – inclusief de proeverijen in de winkel – een geïnteresseerde klantenbinding. We hebben pas in Duitsland onze zesde winkel geopend. Daar is men in de food de wat afstandelijke discount gewend, maar ons toegankelijke concept sloeg meteen aan.

De smaakpapillen worden in de winkel geprikkeld?

Veel producten kan men in de Oil & Vinegar winkels proeven en ruiken. De medewerkers leveren daarnaast graag recepten en suggesties bij het aan te kopen product. Onze winkel in Breda heeft een kookstudio. In de Oil & Vinegar in Mülheim staat het eerste kookeiland, daar waar regelmatig recepten door een kok worden bereid. In de winkel hier in Nijmegen loopt een test met verse olijven. Met deze wisselwerkingen krijgen we meer inzicht hoe de klanten onze producten en ons concept ervaren.

Is de webshop geen concurrentie voor de winkels?
OilenVinegar3Neen, het is juist een versterking van elkaar. Klanten gaan met de informatie op www.oilvinegar.com juist in een winkel kijken. Andersom kijken ze met een gekocht of cadeau gekregen product uit de winkel op de website naar de recepten. In feite werkt de website drempelverlagend naar de winkels om daar smaken te ervaren en geadviseerd te worden. En als ze verder van een winkel wonen of het is slecht weer is, kunnen zij hun favoriete Oil & Vinegar producten thuis of bij vrienden laten bezorgen. Toen de nieuwe website – samen met het nieuwe winkelconcept – werd gelanceerd, is het aantal aanvragen van kandidaat- franchisenemers enorm gestegen!

Wat is het profiel van de potentiële franchisenemer?

Hij of zij moet een passie voor eten en onze producten hebben, het leuk vinden om zelf in de winkel te staan en klanten te adviseren. En de kandidaat moet natuurlijk het nodige ondernemersbloed hebben om zijn/haar Oil & Vinegar tot een succes te kunnen maken!.

In jouw keuken…

…gebruik ik onze olie en azijn met name over de salades en pasta’s voor de smaaksensatie. En natuurlijk de herbes en spices, zoals bijvoorbeeld onze Bruschetta. Tomatenvlokken met kruiden; het kan door eieren, sauzen, pasta’s. Een kruidenmix van de hoogste kwaliteit!

De franchisenemer: Marc Scheepers (46), onderneemt sinds 2000 een Oil & Vinegar in Nijmegen

Wanneer werd je franchisenemer?

Vóór Oil & Vinegar was ik franchisenemer van een PriFo. We konden binnen een half uur een foto ontwikkelen en afdrukken voor een gulden per stuk. Een heel leuke formule. Maar, toen de digitale fotografie opkwam, zag ik de teruggang al aankomen en kon ik de winkel nog goed verkopen. In de krant zag ik een advertentie over Oil & Vinegar. Er waren al twee winkels van de oprichters. In de gesprekken bevielen we elkaar en gingen de neuzen dezelfde kant op. Ik had wat eigen geld en kon een MKB-lening krijgen en een borgstellingkrediet. In 2000 werd ik de eerste franchisenemer van Oil & Vinegar in de Marikenstraat.

Zijn in die tien jaar je verwachtingen uitgekomen?

Meer dan dat. Aardig is dat een Oil & Vinegar het vooral goed doet in studentensteden, zoals Utrecht, Maastricht, Eindhoven, Leiden en Nijmegen. Dat zou je niet verwachten van de “arme” studenten”, Ze noemen het een koopgoot, maar dat vind ik niet zo’n chique naam. want wij richten ons eerder op de consumenten tussen 30 en 50 jaar. Maar studenten hebben meerdere feestjes per jaar: dispuutfeestjes, de mentor moet beloond worden, de verjaardagen.

Wat maakt een olijfolie bijzonder?
OilenVinegar4Het is een gezond product met een prima imago uit landen die we graag kiezen als vakantiebestemming. Bijna alle producten zijn uniek, want deze worden onder ons eigen label gemaakt.

Hoe ontstaat de topkwaliteit van een extra vierge?

Als je de versgeplukte olijven voor de eerste keer langzaam uitperst. Net zoals bij een sinaasappel: het eerste wat eruit komt is het lekkerste sap. Ga je tot aan de schil verder persen dan is het sap veel bitterder. Worden olijven voor de tweede keer geperst dan ontstaat onder verhitting en toevoeging van water een geraffineerde olie die geschikter is om mee te bakken. Extra vierge wordt meestal koud gebruikt. Maar we verkopen ook olijfolie met smaakjes en een groep oliën om te bakken, frituren, wokken, barbecueën en te steengrillen.

Waarvoor komen de klanten vaak rondneuzen?

Cadeaus. Er wordt iets bijzonder uitgezocht met een verhaal erbij. Ik hoor vaak: een bloemetje staat maar een paar dagen. Ander argument is dat het steeds leuker wordt in huiselijke kring te koken. Als je dan een olijfolie of een bijzondere azijn geeft, kan je ook meteen een hapje mee-eten, ha, ha!

In jouw keuken…

…kook ik vaak pasta. Ik heb de pasta-Bijbel, De Zilveren Lepel, daar staan honderden varianten in. Favoriete pastagerecht? Canneloni, met spinazie en onze kruiden eroverheen. En dan met de bechamelsaus een beetje klungelen, extra nootmuskaat er in. Zondagsmiddags maak ik weleens spaghetti. Een grote pan, want als ik geen zin heb om te koken, kunnen we daar nog drie dagen van eten.

 


Vraag aan

franchise vestigingen van Oil & Vinegar

Aantal vestigingen

2015:
3 eigen en 10 zelfstandig
2016:
4 eigen en 10 zelfstandig
2017:
4 eigen en 9 zelfstandig
Buitenland:
100 Internationaal

Youtube video's


banner snak appeal

skyscraper-banner-website

franchise-banner-abn-amro-3


seasons-artclass-banner

 

Meer informatie  

Bent u geïnteresseerd in deze formule?

Vraag dan nu geheel vrijblijvend informatie aan.

Ja ik wil gratis informatie over
Oil & Vinegar

Vragen? Bel ons! 055-8200 226