Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Personeelstekort: demografie, generatie Z en corona – een AI oplossing

10 september 2024

Het personeelstekort in Nederland blijft een groot probleem, met name in sectoren zoals horeca, retail en logistiek. De oorzaken zijn divers, van demografische veranderingen tot een verschuivende werkmentaliteit. Maar er is een oplossing die nu al werkt: je richten op latent werkzoekenden. Laten we eerst kort de oorzaken en daarna de oplossing bespreken.

Demografie: een krimpende beroepsbevolking

Nederland vergrijst, en dat betekent dat er steeds meer mensen met pensioen gaan, terwijl het aantal jongeren dat de arbeidsmarkt betreedt, niet snel genoeg groeit om deze uitstroom op te vangen. Dit zorgt voor een structureel tekort aan arbeidskrachten. Vooral sectoren waar continu personeelsinzet vereist is, zoals de horeca en logistiek, merken hier de gevolgen van.

Generatie Z: andere prioriteiten

Generatie Z, geboren tussen 1997 en 2012, betreedt de arbeidsmarkt met nieuwe ideeën over werk en vrije tijd. Deze jongeren hechten meer waarde aan flexibiliteit en een goede werk-privébalans dan voorgaande generaties. Ze kiezen vaker voor parttime werk en zijn minder gericht op lange termijn doelen, zoals pensioenen. Voor bedrijven betekent dit dat het moeilijker wordt om fulltime posities in te vullen.

Corona: een veranderde werkmentaliteit

De coronapandemie heeft gezorgd voor een verschuiving in de werkmentaliteit. Veel werknemers geven de voorkeur aan thuiswerken en zijn meer gefocust op hun welzijn. Parttime werken is voor veel mensen de norm geworden, wat bijdraagt aan het personeelstekort, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van fysieke aanwezigheid.

De oplossing: latent werkzoekenden VINDEN met AI

Een effectieve oplossing voor dit probleem is het richten op latent werkzoekenden. Deze groep mensen is niet actief op zoek naar een baan, maar staat wel open voor nieuwe kansen. Bij Payper hebben wij een platform ontwikkeld dat bedrijven helpt om grote aantallen sollicitanten te vinden, met een focus op deze latent werkzoekenden.Door gebruik te maken van AI en chatbots, maken we snel en efficiënt de eerste selectie, zodat bedrijven direct toegang krijgen tot kwalitatieve kandidaten zonder extra werkdruk. Bovendien zorgen we voor een snelle opvolging, cruciaal om de aandacht van latent werkzoekenden vast te houden.Wil je meer weten over hoe wij jouw bedrijf kunnen helpen bij het aantrekken van nieuw talent? Bezoek onze website en ontdek hoe onze innovatieve aanpak jouw personeelsuitdagingen kan oplossen.

Door: Payper

×