HKB

HKB franchise formule

franchisen bij HKB

Wil jij als zelfstandig bedrijfskundig adviseur MKB-ondernemers succesvoller maken?

Heb je ervaring op management- en/of directieniveau binnen het MKB? Wil je zelf ondernemen en denk je eraan om dat als zelfstandig bedrijfsadviseur te doen? Wil je met jouw kennis en ervaring andere MKB-ondernemers op een praktische manier succesvoller te maken? Herken je deze vragen omdat je ze jezelf al eens gesteld hebt? Dan is dit het moment om contact met HKB op te nemen! Want mogelijk zijn wij op zoek naar jou.

HKB levert bedrijfskundig advies aan ondernemers in het MKB. Onze adviseurs begeleiden bedrijven naar een betere bedrijfsvoering, zorgen voor rendementsverbetering en creëren waarde. Dit doen we met heldere analyses en een praktische aanpak. Onze deskundigheidsgebieden zijn groei, strategie, financiering, verkoop, marketing, personeel en persoonlijk leiderschap. Wij helpen steeds meer MKB-ondernemers, daarom zoeken wij adviseurs die zich op zelfstandige basis bij HKB willen aansluiten.

Bij HKB start je je eigen advieskantoor in jouw regio, met de hulp en kracht van een professionele organisatie. Daardoor kun jij je richten op dat waar je goed in bent: ondernemers begeleiden met het realiseren van hun ambitie. Je achterhaalt samen met de ondernemer de waardedrijvers en waardevernietigers van zijn organisatie en zorgt ervoor dat de stappen die moeten worden genomen ook echt worden genomen. Je bent sparringpartner van de ondernemer en daadkrachtig raadgever. Je helpt jouw opdrachtgevers om grip te houden op hun organisatie, of weer terug te geven.

Door je aan te sluiten bij HKB… 

 • Krijg jij direct toegang tot onze bewezen adviesproducten en programma’s. Deze helpen je om gestructureerde en goed onderbouwde adviezen uit te brengen.
 • Behoor je tot een organisatie met meerdere bedrijfskundige adviseurs die werken in verschillende regio’s. Bij HKB delen wij elkaars kennis waardoor we verder komen.
 • Blijf je jezelf ontwikkelen met onze eigen HKB Academy.
 • Krijg je marketingondersteuning vanuit het hoofdkantoor. De marketingafdeling helpt je met het opbouwen van naamsbekendheid in jouw regio.
 • Weet je zeker dat je tijdens de start (en daarna) actief wordt ondersteund in leadgeneratie. Ons team weet hoe we ondernemers kunnen aanspreken.
 • Kun jij je focussen op advieswerk, HKB ontlast je met administratie en HR-zaken.

Zelfstandig bedrijfskundig adviseur, iets voor jou?

Je past binnen het profiel wanneer je:

 • Ervaring hebt op management- en/of directieniveau in het MKB (vanaf 50 medewerkers)
 • Een leeftijd hebt tussen 35 – 60 jaar
 • Een HBO/ WO/ Executive masteropleiding hebt gedaan
 • Een commerciële/ bedrijfskundige studierichting hebt gehad
 • De ambitie hebt om als zelfstandig adviseur aan de slag te gaan in een dynamisch marktsegment, bol van de kansen.
 • Je ziet de absolute meerwaarde in samenwerking binnen ons franchiseconcept.

Aangesloten bij De Nationale Franchisegids


HKB franchise informatie

Activiteit:

Je begeleidt ondernemers met het behalen van hun doelstellingen. Hiervoor gebruik je bewezen adviesproducten en programma’s van HKB.

Branche: - -
Type samenwerking: Hard Franchise
Startjaar: 2016
Entreegeld:
Een éénmalige fee bij de start van de samenwerking die je moet betalen aan de franchisegever.
€ 2.500
Franchisefee:
Periodieke vergoeding die je moet betalen aan de franchisegever voor de geleverde diensten/ondersteuning. Soms wordt het opgesplitst in een marketingfee, royalty of servicebijdrage.
5-20% variabele fee, degressief gebaseerd op de behaalde omzet
Totale investering:
De totale investering in je eigen HKB. De totale investering kan bijv. bestaan uit je eigen vermogen en een lening van de bank.
€ 8.695 (excl. werkkapitaal)
Gem. oppervlakte vestiging: Niet van toepassing.
Locatie omschrijving: Franchisenemers hebben de mogelijkheid om het eerste jaar op te starten vanuit het HKB-hoofdkantoor (full service kantoor) in Veldhoven. Adviseurs zijn vrij in het kiezen van hun kantoorlocatie. Deze is wel gelegen binnen het werkgebied van de adviseur.
Verzorgingsgebied: Regionaal, gebaseerd op het netwerk van de franchisenemer en zijn kantoorlocatie. Ondernemers zijn vrij om middels warme acquisitie nationaal en internationaal opdrachten te verwerven.
Training/opleiding: Met de HKB Academy word je volledig klaargestoomd om vanaf dag één succesvol te starten. Door interne trainingen raak je vertrouwd met de HKB-adviesproducten, krijg je vaktechnische vaardigheden en word je ook operationeel begeleid.
Inkoop: Door middel van een palet van advies- en begeleidingsproducten. De voorbereiding van deze producten en projectleiding wordt door de franchisegever geleverd. De ICT en marketinguitingen worden centraal ingekocht en uitgevoerd. Lokale marketing is mogelijk.
Aantal medewerkers: Gemiddeld 1-3 personen per vestiging
Contact franchisegever: Neem contact op met deze formule

interview met HKB

‘We investeren in jonge mensen en een duidelijk concept’

HKB Advies kiest voor franchise

Ook in het midden- en kleinbedrijf hebben ondernemers een grote behoefte aan bedrijfsadvies. Dat ervaren de bedrijfsadviseurs van HKB Advies in de dagelijkse praktijk. Het abonnementen-concept en de vaste aanpak valt zo goed in de smaak, dat het tijd is voor expansie. HKB Advies kiest voor het franchisemodel. In oktober is de eerste franchisenemer aan de slag gegaan.

HKB Advies bestaat sinds 5 jaar. Grondlegger en directeur Rob Bierens zette zijn ervaringen als zelfstandig bedrijfsadviseur om in een formule die aanslaat bij het midden- en kleinbedrijf. Het concept is gericht op geven van een breed pakket aan bedrijfskundige adviesdiensten aan het midden- en kleinbedrijf. “Met name MKB-ondernemers zien niet veel in adviseurs die bij grote bureaus in loondienst zijn. Een bedrijfskundig adviseur in het MKB moet zélf ondernemer zijn.”

Vast concept

De adviseurs van HKB Advies werken op een voor de ondernemer inzichtelijke en voorspelbare wijze: met een vast concept en een vaste analysemethodiek. “Wij geven bedrijfsadvies op abonnementsbasis, want ‘uurtje-factuurtje’ werkt niet voor dit soort werk in het MKB.” De diensten variëren van omgaan met groei, financiering of bedrijfswaardering tot leiderschap, verkoop en strategie. Bierens: “Als je directeur bent van een groot bedrijf, dan heb je de beschikking over een brede reeks faciliteiten en specialisten. Maar een MKB-ondernemer heeft die niet. Die moet alles zelf uitzoeken en moet eigenlijk van alle markten thuis zijn.”

Inmiddels telt het bedrijf 7 adviseurs en een kleine staf. Bierens: “Ik heb met mezelf afgesproken: iedere euro die ik de komende jaren verdien, gaat terug in het bedrijf. We willen rendement maken om te kunnen investeren. We investeren in jonge mensen en in een duidelijk concept, met goede ondersteuning van software en processen. Allemaal om onze adviseurs een goede ondersteuning te bieden. De formule staat, we hebben de backofficediensten staan, we hebben veel jaren ervaring met de manier van advies geven, en nu kunnen we gaan opschalen naar meerdere vestigingen.”

Maximaal ondernemen

Waarom heeft Bierens gekozen voor het franchisemodel? “Omdat iedereen het model kent. Het is dé manier waarop je adviseurs maximaal kunt laten ondernemen in een overzichtelijke structuur. Een franchisenemer is een ondernemer, een zelfstandig type mens die een aantal dingen zelf wil bepalen. Maar ook iemand die de toegevoegde waarde ziet van een ondersteunende organisatie, en het kunnen sparren met collega’s. Precies de mensen die wij zoeken.”

HKB Advies faciliteert de franchisenemers optimaal. Bierens: “Boekhouding, facturatie en een online omgeving zijn volledig geregeld. We hebben op ons hoofdkantoor een trainingslocatie waar je workshops kunt verzorgen voor klanten en een werkplek voor jezelf als je dat wil. We zorgen voor de marketing, helpen bij het opbouwen van jouw reputatie bij jouw doelgroep. We hebben programma’s voor meerdere zogenoemde ‘Ondernemerscafés’ klaarstaan, die de franchisenemer kan uitvoeren om kennis te delen en in gesprek te komen met klanten. We hebben de presentaties klaar staan, gastsprekers voor extra aanvulling, alles waardoor iemand op locatie een mooie roadshow kan geven.”

HKB Oirschot

Jack Kroon, sinds 2017 eigenaar/adviseur van HKB Oirschot, is enthousiast over de aanpak van HKB en de mogelijkheden die hij er krijgt om zich te ontplooien. “Het is aantrekkelijk omdat het kantoor al bekend is in de regio. Bovendien werk je met een vaste aanpak, die zich al in de praktijk heeft bewezen. Met die aanpak, en alle ondersteuning, kan een goede franchisenemer zo aan de slag.”

“Als ondernemer bij HKB doe je deels zelf de acquisitie, en voor een deel krijg je leads van HKB”, vertelt Kroon. “En je doet natuurlijk volop mee aan de marketingactiviteiten, bijvoorbeeld door zelf een Ondernemerscafé te organiseren. Op die manier bouw je je netwerk op. Dat heeft voor een beginnende franchisenemer natuurlijk wat tijd nodig. Bij MKB-ondernemers gaat het er vaak om dat je een vertrouwensband hebt. Als wij eenmaal aan de slag gaan, willen we van een onderneming echt alles weten; dat kan alleen maar als de ondernemer jou vertrouwt. Soms zijn daar meerdere gesprekken voor nodig, maar het gebeurt ook regelmatig dat ik na het eerste gesprek al direct een opdracht krijg.”

“Een persoonlijke klik is een van de belangrijkste redenen om een opdracht te krijgen”, is ook de ervaring van Bierens. “We hebben onderzoek gedaan naar de persoonlijkheid van MKB-ondernemers. Dat zijn mensen die ervan houden om uitgedaagd te worden. Dus als je te bedachtzaam bent, nemen ze je niet serieus. Maar zonder inhoud prikt een succesvolle ondernemer ook zo door je heen. En de meeste ondernemers zijn op zoek naar iemand met wie ze ook kunnen lachen. Wij zeggen altijd: iemand moet ook met jou de kroeg in durven komen.”

Delen van ervaringen

Een franchisenemer bij HKB Advies heeft idealiter een eigen kantoor. Bierens: “Maar we vinden het meer dan prettig als iemand het eerste jaar kantoor bij ons in Veldhoven houdt. Dan leer je de ‘way of working’ en kun je veel vragen stellen. Ook het delen van ervaringen en collegialiteit willen we zo stimuleren. We hebben langlopende adviesopdrachten en relaties met onze klanten. Als iemand een ritme in opdrachten heeft gevonden, dan kan hij wel alleen verder.”

Expansie in Nederland is een van de redenen waarom HKB Advies met franchise begint. “We weten dat we iets kunnen toevoegen aan ondernemers. We verwachten dat we vanuit het zuiden van het land geleidelijk, als een olievlek, zullen groeien. Het is niet handig als een tweede franchisegever in Groningen zit. Een goede dekking in Zuid-Nederland is dan kansrijker. Bovendien blijkt: als je meerdere vestigingen in een regio hebt, gaat in die regio je naamsbekendheid enorm omhoog, en daarmee de succeskans van alle franchisenemers.”

De doelstellingen van HKB Advies zijn ambitieus, “Wij willen onze organisatie zo opzetten, dat we  10 vestigingen per jaar kunnen openen en alle adviseurs goed kunnen ondersteunen. Dat lukt niet meteen, daar moet de organisatie op voorbereid zijn. Voor volgend jaar hebben we de groeidoelstelling op 5 vestigingen staan. Met de huidige bezetting kunnen we dat goed aan. Kwaliteit gaat in dit geval boven kwantiteit. Intussen bouwen we onze trainingen uit. We zullen een aantal processen nog verder moet formaliseren (ISO 2001 certificeren) en onze backoffice moeten uitbreiden.”

Ervaring als eindbeslisser

“Ik zie, als ik denk aan een franchisenemer, een man of vrouw voor me van 45-60 jaar oud, met ervaring in het MKB als directeur / eindbeslisser, die het klappen van de zweep kent. Die weet hoe je groei realiseert, hoe je reorganiseert, mensen aanneemt, maar ook als het moet ontslaat, begrotingen leest, processen verbetert, mensen coacht. Met ervaring in meerdere bedrijven.” HKB Advies vraagt om HBO- of WO-niveau op het gebied van bedrijfseconomie of bedrijfskunde, of een andere opleiding maar dan aangevuld met relevante cursussen.

De kennismaking is uitgebreid. “We hebben een eerste kennismakingsgesprek, en als dat aanleiding is verder te praten volgt er een vragenset, die specifiek in gaat op onderwerpen als: hoe wil je je ontwikkelen, wat is je motivatie? Een volgende fase is meer bindend, dan gaan we geheimhouding aan, leggen we de formule bloot en krijg je het franchisehandboek.” Kandidaat-franchisenemers moeten rekening houden met een traject van circa 3 maanden tussen kennismaken en tekenen.

Training en coaching

Een franchisenemer start met een basistraining. Bierens: “Die is drie weken fulltime. Dan werk je aan advieskennis, marketing, acquisitietraining en netwerken. De boekhoudomgeving wordt uitgelegd, je gaat jouw persoonlijke marketing opzetten en je lancering voorbereiden.

Vervolgens ga je een coachingstraject van 16 weken in, gericht op het behalen van acquisitiedoelen. Na afloop van die periode hebben we intervisiegroepen, om adviseurs van elkaar te laten leren. Maar we hebben ook gastsprekers op adviseursoverleggen en delen veel kennis tijdens adviestrajecten. Vanaf 2020 willen we ook trainingen opzetten om mensen bij te spijkeren, denk aan nieuwe wetgeving op het gebied van arbeidsrecht, of een cursus jaarrekening analyseren.” Uiteraard kunnen franchisenemers kosteloos aanschuiven bij basistrainingen om hun kennis op peil te houden.

Een franchisenemer bij HKB advies heeft geen exclusief gebied. “Dat lijkt voor veel mensen een aantrekkelijke gedachte. Maar dat blijkt in de praktijk niet te werken. Je gunt een opdracht aan iemand of je gunt hem niet. Wij kunnen tegen de ondernemer niet zeggen: je moet voor die opdracht naar die adviseur. Wel kunnen we zeggen: dit zijn onze adviseurs in  jouw regio. En uiteraard verzorgen we voor adviseurs in een regio wel heel specifiek voor hem of haar marketingactiviteiten.”


Aantal vestigingen

2019:
1 eigen
2020:
1 eigen en 3 zelfstandig
2021:
1 eigen en 5 zelfstandig

Youtube video's
Meer informatie  

Bent u geïnteresseerd in deze formule?

Vraag dan nu geheel vrijblijvend informatie aan.

Ja ik wil gratis informatie over
HKB