Instituut HIP

Instituut HIP franchise formule

franchisen bij Instituut HIP

Wie zijn wij:

Instituut HIP begeleidt basisschoolleerlingen, middelbare scholieren en studenten bij leren en studeren in de breedste zin van het woord. Dit gebeurt altijd in een prettige, stimulerende omgeving en onder leiding van deskundige docenten, remedial teachers en orthopedagogen.

Bij HIP besteden we veel aandacht aan de leervoorkeuren, individuele talenten en ontwikkeling van de leerlingen en studenten die bij ons komen. Leren is tenslotte meer dan alleen maar goede cijfers halen. Als het goed gaat, wordt leren vanzelf weer leuk. En daar gaat het ons om.

‘Met de kennis van school en de warmte van thuis’

Uniek en succesvol:

 • Persoonlijke aandacht met 1 huiswerkbegeleider per 4 leerlingen
 • Online planningsysteem voor al het leer- en maakwerk
 • Honderden op maat gemaakte oefentoetsen voor alle vakken
 • Focus op leren leren en plannen
 • Al het leerwerk wordt mondeling én schriftelijk overhoord
 • Al het huiswerk wordt gecontroleerd
 • Geopend op zondag en tijdens vakanties
 • Goed en regelmatig contact met ouders en school

Instituut HIP is lid van LVSI en NFV

Instituut HIP is lid van de Landelijke Vereniging Studiebegeleidingsinstituten (LVSI). Instituten die aangesloten zijn bij de LVSI staan garant voor zekerheid, betrouwbaarheid en kwaliteit op het gebied van huiswerkbegeleiding, bijles en examentraining. Daarnaast is Instituut HIP aangesloten als lid bij de Nederlandse Franchise Vereniging.

Instituut HIP Franchise!

De belangrijkste motivatie om te kiezen voor franchising is de behoefte om samen te werken met enthousiaste, ambitieuze ondernemers die hun kennis, passie en lokale netwerk kunnen inzetten om een HIP vestiging tot een succes te maken. Door de opgebouwde partnerships met onze franchisenemers afgelopen jaren kunnen we zeggen dat veelbelovende ondernemers zijn veranderd in succesvolle autonome ondernemers. Onze bewezen formule zorgt ervoor dat je zelf het wiel niet hoeft uit te vinden en kunt bouwen op een compleet, kwalitatief hoogstaand, ondernemersconcept.

Waarom een eigen franchise HIP vestiging:

 • Ondernemen onder een sterke en gevestigde merknaam
 • Je maakt gebruik van onze bestaande en bewezen succesvolle formule wat het starten van een eigen huiswerkinstituut en de exploitatie ervan vergemakkelijkt.
 • Je krijgt begeleiding gedurende het hele bedrijfsproces van een nieuw te openen vestiging én uiteraard daarna.
 • Je krijgt voortdurend begeleiding op het gebied van marketing, administratie, personeelszaken en de diensten die wij aanbieden.
 • Je hebt een uitdagende functie met veel vrijheid.
 • Je kunt veel sparren en overleggen met adviseurs en mede franchisenemers.

Wie zoeken wij / franchiseprofiel :

 • Je bent gedreven, betrokken, commercieel en hebt een ondernemersgeest.
 • Je bent woonachtig binnen het werkgebied.
 • Je bent representatief, enthousiast, zeer klantgericht en communicatief sterk.
 • Je hebt ervaring en/of affiniteit met het onderwijs en het werken met scholieren en studenten.
 • Je staat open voor feedback en bent bereid om te leren en te ontwikkelen.
 • Je hebt beschikt over leidinggevende en organiserende kwaliteiten.
 • Je bent procesgericht, herkent kansen en benut deze.
 • Flexibiliteit is een vereiste.

Bent u de volgende eigenaar van een Instituut HIP? Vraag dan direct vrijblijvend informatie aan. 

Aangesloten bij De Nationale Franchisegids


Instituut HIP franchise informatie

Activiteit:

Instituut HIP is een huiswerkbegeleidingsinstituut. Sinds 2006 is Instituut HIP zeer actief in het begeleiden van zowel basisschoolleerlingen als leerlingen van de middelbare school en studenten MBO/HBO/WO.

Branche: - -
Type samenwerking: Full Franchise
Startjaar: 2006
Lid NFV: Ja
Entreegeld: € 8.500 excl. btw
Franchisefee: 6% van de omzet
Benodigd eigen vermogen: Benodigde investering tussen de € 30.000 - € 50.000 (afhankelijk van aantal factoren, maar inclusief entreefee).
Locatie omschrijving: Voorkeur in provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland.
Training/opleiding: Via het hoofdkantoor
Inkoop: Centraal
Aantal medewerkers: 5-12 PTE
Contact franchisegever: Neem contact op met deze formule

interview met Instituut HIP

FRANCHISE IN HET ONDERWIJS. EEN DANKBARE FORMULE

Miriam Lensen is algemeen directeur van franchiseformule Instituut HIP. Een instituut gericht op onderwijsondersteuning, met mooie groeiplannen.

HOE HET BEGON

Instituut HIP is geen nieuwkomer. Miriam: “Ik ben al in 2006 met Instituut HIP begonnen. Ik kom zelf uit het onderwijs. Ik heb eerst elf jaar lesgegeven op een basisschool. De laatste twee jaar gaf ik na schooltijd bijles aan kids uit groep 7 en 8. Toen kwam vanuit de ouders de suggestie om daar meer mee te doen. ‘Er is veel vraag naar, je doet het goed en onze kinderen vinden het zelfs leuk om naar bijles toe te gaan, nadat ze de hele dag op school zijn geweest’. Een beter duwtje in de rug kun je niet krijgen.

Vervolgens heb ik een kleine ruimte in Bilthoven gehuurd, waar ik 24 middelbare scholieren bijles gaf. De kinderen die ik daarvoor op school bijles hadden gegeven, waren bovenbouw basisschool. Die vroegen of ze ook bij mij konden komen. Zo is HIP verder gegroeid”.

VAN BIJLESJUF NAAR FRANCHISEFORMULE

Miriam vertelt: “We hebben momenteel 18 vestigingen, waarvan 12 franchise. De omslag kwam in 2009, toen mij werd gevraagd om in Zeist ook een instituut te openen. Daarvoor was ik nog helemaal niet bezig met groei. Toen had ik die tweede vestiging en toen dacht ik: wil ik dit zo verder laten groeien? Nou nee, niet op deze manier. Ik doe het liever samen met anderen. Dus zo is het franchiseconcept ontstaan. Twee jaar geleden zijn we gestart met onze particuliere scholen, daarvan hebben we er nu drie. Dat staat en loopt goed, dus nu gaan we ons concentreren op de groei van de instituten.

De vraag zal altijd blijven, het is een groeiende markt. Zeker nu met het lerarentekort gaan ouders op zoek naar extra ondersteuning voor hun kinderen. Er zijn veel mensen die het erbij doen, maar wij zitten in het hogere segment.  Bij ons wordt al het werk nagekeken en overhoord. Maar we kijken ook met een pedagogische blik, hoe leert het ene kind anders dan het andere. Maatwerk dus”.

SUCCESFORMULE

Instituut HIP is een formule die aansluit bij de jeugd en bij de maatschappij. Miriam: “Ik ben nu 47 en de maatschappij is, in vergelijking met toen ik op school zat, zo veranderd. Maar ook gezinssamenstellingen zijn anders, de opzet van onderwijs is niet meer hetzelfde. De druk is groter geworden. We merken ook steeds meer dat kinderen zelf aangeven dat ze geholpen willen worden.

Onze vestigingen zijn huiselijk ingericht. Thee, koekje, fruit in de pauze. Leuke begeleiders en zo ontstaat er een soort clubgevoel. Hoe lekker is het dan als je rond etenstijd naar huis fietst en je hoeft geen huiswerk meer te doen die avond. Het is geen straf, maar een kwestie van balans. Het is hier gezellig, maar je moet wel je best doen en je gaat niet naar huis voor het af is. Dat werkt. Afgelopen jaar hadden bijna al onze vestigingen een slagingspercentage van 100%”.

OP NAAR DE TOEKOMST

De toekomst voor HIP is een meerjarenplan. Miriam: “We hebben een groot centrum in Bilthoven, waar alle onderdelen van HIP zijn gevestigd. We zijn nu bezig met een grote vestiging in Laren. Daaromheen willen we satellietvestigingen openen, waar alles wordt aangeboden wat onderwijsondersteunend is, dus de huiswerkinstituten. We willen door het hele land dergelijke centra openen, met daaromheen de satellieten waar bijles, examentraining en faalangstbegeleiding wordt gegeven. Dat wordt allemaal franchise. Ook onze eigen zes vestigingen kunnen worden overgenomen door potentiële franchisenemers”.

WE ZIJN OP ZOEK!

Bij groeiplannen horen nieuwe franchisenemers. Miriam: “We zijn dus op zoek naar nieuwe franchisenemers. Als de drempel te groot is om een nieuwe vestiging op te zetten en je ligt van dit deel van het ondernemen wakker, dan is er ook de mogelijkheid om een bestaande vestiging over te nemen. Dan loopt het al, het klantenbestand is er al en je kunt makkelijker instappen.

Onderwijskundige achtergrond is niet noodzakelijk. Kennis op het vlak van orthopedagogiek, kinder- en jeugdpsychologie of andere ervaring met onderwijs en kinderen, is wel handig. Je moet snappen dat er niets belangrijker in het leven van ouders is, dan hun kinderen. Kinderen met een probleem. Ze halen onvoldoendes, hebben faalangst of hebben een bepaalde vervolgopleiding in gedachte waarvoor ze het nog net even iets beter moeten gaan doen in bepaalde vakken.

Wij willen het liefst dat je als franchisenemer uit de plaats komt waar je vestiging is. Dat is ook goed voor de lokale betrokkenheid. We verwachten niet dat je 24/7 bereikbaar bent, maar we vinden het wel belangrijk dat onze franchisenemers snappen wat er bij ouders en kinderen speelt. Flexibiliteit is dus belangrijk, net als humor en energie. Het zijn kinderen, het zijn pubers, dus die moet je aanvoelen.

Bijkomend voordeel van onze formule is dat je werk mooi aansluit op de schoolvakanties. In de vakanties gaan we open van 11.00 uur tot 15.00 uur, maar het is dan een stuk rustiger”.

ONDERSTEUNING VAN A TOT Z

Je hebt interesse om franchisenemer te worden. En dan? Miriam: “Als iemand zich aanmeldt, hebben we eerst een oriënterend gesprek om te kijken of iemand past binnen ons team van franchisenemers. Die hebben een heel diverse achtergrond. Vervolgens gaan we een aantal vestigingen bekijken. We helpen je ook met crowdfunding, indien nodig. Onze ervaring is dat dit snel gaat, omdat we inmiddels bekend staan als een solide partij. Daarna gaan we op zoek naar een geschikt pand en personeel. Die kunnen via onze Academy intern worden opgeleid. We houden vanuit de formule de vinger aan de pols, er komt iemand kijken hoe het gaat en of we ergens bij moeten helpen. We helpen of alle fronten.

We nemen ook een test af om te kijken of je stressbestendig bent, wat je leiderschapsstijl is en of je een team kunt aansturen. Dit wordt door een psycholoog afgenomen en de uitslag laten we meewegen in het oordeel of je geschikt bent als franchisenemer bij HIP”.

SAMEN LEREN EN GROEIEN

Kennisdeling onderling is bij HIP erg belangrijk. Miriam: “We organiseren iedere maand een bijeenkomst voor alle franchisenemers. De ene maand heeft dit een zakelijk tintje. Hoe gaat het, wil je nog een training volgen, zijn er nog speciale aanvragen etc. De volgende maand organiseren we een kennisochtend. Dan komen er onderwerpen zoals hoogbegaafdheid, dyslexie, klantenwerving etc. aan bod.

EMPATHIE IS ESSENTIEEL

Het is geen voor de hand liggend franchiseconcept en vraagt wel bepaalde eigenschappen. Miriam: “Een kaartje sturen als oma is overleden, ‘s avonds de telefoon opnemen als een ouder of kind dringend hulp nodig heeft, een koekje geven in de pauze. Hoort er allemaal bij. Franchise heeft vaak een veel zakelijker imago, dus ik vond het wel spannend of onze franchisenemers dat ook oppakken, maar dat gaat super. Dat clubgevoel is heel groot.

Je moet wel echt een gevoel bij onze formule hebben en bij wat we doen. Als je bij ons komt, met het idee om een franchiseonderneming te starten, zonder te weten welke richting, dan wordt het lastig.  Stel het gaat tussen ons, een koffiebar en een schoenenwinkel, dan gaat dat waarschijnlijk niet goed werken. Als je wel dat gevoel bij onze formule hebt, komen we heel graag met je in contact”.

Hoogtepunten Instituut HIP volgens Miriam:

In 2009 was ik Ondernemer van het Jaar in de Gemeente Bilthoven. Ieder keer als ik een vestiging open of naar een nieuw pand ga, is dit een hoogtepunt. De start van onze particuliere scholen.

Vorig jaar hadden wij een slagingspercentage van 100% bij 16 van de 18 vestigingen. De Nationale Franchise Gids bestaat 20 jaar. Wat deed jij 20 jaar geleden? Ik stond toen voor de klas van basisschool De Werkplaats in Bilthoven. Ik gaf les aan kinderen uit groep 6,7,8. Zo’n leuke leeftijdsgroep. 


Vraag aan

Aantal vestigingen

2020:
6 eigen en 12 zelfstandig
2021:
6 eigen en 11 zelfstandig

Franchise nieuws

Ga naar al het franchisenieuws »

skyscraper-banner-website

Meer informatie  

Bent u geïnteresseerd in deze formule?

Vraag dan nu geheel vrijblijvend informatie aan.

Ja ik wil gratis informatie over
Instituut HIP