Franchiseformules in food

Zoek je meer informatie over franchising in de food? Wil je franchise ondernemer worden in deze branche? Lees hieronder meer.

Franchisenemer worden in de food?

Food is al jaren zeer breed vertegenwoordigd in franchise. Het is ook een van de populairste branches. Over het algemeen wordt de foodbranche onderverdeeld in supermarkten en foodspeciaalzaken (denk o.a. aan bakkers, slagers en delicatessenzaken). In 2020 bevinden zich in de food  ongeveer 125 franchiseformules, ruim 10% van alle formules is actief in de food.

Eisen aan een food franchise ondernemer

Als ondernemer moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Anders dan bijvoorbeeld in de dienstverlening, waar het eigen vermogen vaak relatief laag ligt, is dit bij franchiseformules in de food relatief hoog. Dit komt doordat in de foodbranche meer geïnvesteerd moet worden in (zware) apparatuur, luxere en kwalitatief betere inrichting en zijn de vierkante meters van een vestiging groter. Het benodigd eigen vermogen bedraagt in de food rond de € 60.000. Er zijn formules actief in deze branche met een veel lagere investering, bijvoorbeeld omdat zij niet opereren vanuit een fysieke vestiging. Relevante werkervaring is een pré maar niet direct noodzakelijk.

Food in cijfers

In 2020 werd in de foodbranche door de franchisevestigingen een omzet gerealiseerd van € 14,8 miljard. Dit is hetzelfde resultaat als in 2019. De omzet in de foodbranche wordt vooral gerealiseerd door supermarkten. Ondanks de toename van supermarkten, blijft er ruimte voor nieuwe initiatieven. Met name franchising in food speciaalzaken biedt kansen voor nieuwe ondernemers. Onderstaande franchiseformules zijn actief op zoek naar franchisenemers.

Andere formules in food

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise