Albert Heijn franchise

Albert Heijn franchise franchise formule

franchisen bij Albert Heijn franchise

Hoe Albert Heijn begon

Albert Heijn sr. na m in 1887 van zijn vader Jan zijn kruidenierszaak in Oostzaan over. Nog geen acht jaar later opende hij het eerste filiaal in Purmerend en in Zaandam opende hij in 1899 een Centraal Magazijn. In 1911 begon Heijn in Zaandam in de keuken van een oud herenhuis met het branden van koffie en het bakken van koek. Langs de Zaan verschenen fabrieken voor beschuit, drop, koffie, thee, wijn en andere producten. In 1981 begon Albert Heijn met de franchiseformule: zelfstandige supermarktondernemers konden hierdoor zelf een Albert Heijn beginnen.

Snelle groei in franchise

Vanaf dat moment ging het snel met de groei. Zo werd in 1987 in Almere Stad het 500e filiaal geopend. Inmiddels heeft de franchiseformule 933 vestigingen waarvan een kleine derde (287) in handen is van franchisenemers. De supermarkten worden bevoorraad vanuit zes distributiecentra. Albert Heijn behoort onder Ahold en heeft als zusterformules Gall & Gall en Etos. Vaak zijn deze formules samen onder één dak. Met name in de jaren ’70 en ’80 is Albert Heijn snel gegroeid door middel van franchise. Vaak werd een goed functionerende filiaalleider de mogelijkheid geboden om franchisenemer te worden. Franchisegever Albert Heijn maakte dit mede mogelijk door de franchisenemer te ondersteunen bij de financiering. Dat heeft hen geen windeieren gelegd, franchisenemers Van der Tweel en Ten Have hebben er zelfs een notering in de Quote 100 mee verdiend.

Conflict over de onverdeelde marge

Toch is er een langlopend conflict tussen de AH-ondernemers en hun franchisegever. Volgens de franchisenemers ontvangt Albert Heijn boven een bepaalde drempel een gedeelte van omzetpremies en bonussen van leveranciers die mede door de franchisenemers worden verkocht. Die bonussen en omzetpremies die betrekking hebben op die producten worden onverdeelde marge genoemd. Franchisenemers willen daarin meedelen, de franchisegever ziet daar geen reden toe.

Supermarktondernemer worden

Er zijn nauwelijks witte vlekken in Nederland. Uitbreiding gebeurt vooral voor overname van andere supermarkten (C1000, Super de Boer, etc.) en in mindere mate door autonome groei. Net als bijna alle andere supermarkten zoekt Albert Heijn daarom geen franchisenemers meer. Een voorbeeld van een supermarkt die nog wel naar ondernemers zoekt is Natuurwinkel.


Albert Heijn franchise franchise informatie

Activiteit:

Albert Heijn is een supermarktformule voor alle dagelijkse boodschappen en voor bijzondere en verse producten. Daarnaast biedt de franchiseorganisatie haar klanten bijzondere en aantrekkelijke acties.

Branche: -
Werkt met ondernemers sinds:1991
Entreegeld:Nihil
Jaarlijkse franchisefee: 3% van de omzet inclusief BTW, royalty en reclame fee inbegrepen.
Totale investering:Afhankelijk van de situatie
Benodigd eigen vermogen:€ 150.000
Gemiddelde omzet pv:€ 7.000.000 - € 22.000.000
Type samenwerking:Hard Franchise
Lid nfv:Ja
Omschrijving training:Heel scala aan trainingen en opleidingen
Hoe is de inkoop geregeld:Centraal
Verkoop oppervlakte:Tussen 800 - 2.500 m²
Locatie omschrijving:A1/B1
Verzorgingsgebied:Vanaf 5.000 inwoners

Delen:

franchise vestigingen van Albert Heijn franchise

Aantal vestigingen

2016:
623 eigen en 285 zelfstandig
2017:
629 eigen en 300 zelfstandig
2018:
646 eigen en 311 zelfstandig
Buitenland:
9