Franchiseformules in horeca

Op deze pagina vind je meer informatie over franchising in de horeca. Wil je franchise ondernemer worden in de horeca? Lees hieronder meer.

Franchisenemer worden in de horeca?

Fast food, lunchrooms, ijssalons en coffeeshops zijn de belangrijkste branches binnen horeca. De eerste grote franchiseformules zijn uit de fast food ontstaan, denk aan McDonald’s, KFC en Burger King.  De grens tussen horeca en food is niet altijd even duidelijk. Zo kun je bijvoorbeeld bij coffeeshops ook pakken koffie kopen waarmee ze eigenlijk in de food horen in plaats van horeca.

Waar moet je als horeca franchise ondernemer aan voldoen?

Anders dan bijvoorbeeld in de dienstverlening, waar het eigen vermogen vaak relatief laag ligt, is dit bij franchiseformules in de horeca relatief hoog. Dit komt doordat in de horecabranche meer geïnvesteerd moet worden in apparatuur, luxere en kwalitatief betere inrichting. Gemiddeld is er in de horeca een eigen vermogen benodigd van € 70.000. Er zijn echter uitschieters naar beneden en naar boven. Ervaring in de branche is meestal niet noodzakelijk.

Horeca in cijfers

De afgelopen jaren heeft franchise in de horeca een opgaande lijn ingezet. Ook in 2020 is de omzet toegenomen: door franchisevestigingen werd iets meer dan 3 miljard euro omgezet. Dit is vooral te danken aan de toegenomen populariteit van zowel thuisbezorging als het buiten de deur eten. Het aantal franchisevestigingen nam in 2020 met 7,49% toe, de omzet nam met 6,8% toe. Inmiddels zijn er 3.231 vestigingen. De sterke groeicijfers zorgen voor een flinke belangstelling. Bovendien is er een toename aan thematisering en specialisatie, dit is o.a. terug te zien in koffiewinkels, broodconcepten, mobiele keukens en yoghurt- en juicebars. Nieuwe to-go concepten doen hun intrede waarbij goed en gezond eten vaak het uitgangspunt is. Verwachting is dat omzet uit horeca ook in komende jaren zal blijven groeien. Onderstaande franchiseformules zijn actief op zoek naar franchisenemers.

Andere formules in horeca