McDonald’s

McDonald’s franchise formule

franchisen bij McDonald’s

McDonald's Franchise

McDonald’s franchise

McDonald’s is wereldwijd misschien wel de meest bekende franchise formule. In Nederland heeft de franchiseformule ruim 250 vestigingen. Deze bekende fast-food keten bediend wekelijks meer dan 3 miljoen gasten. De formule heeft een aantal zeer bekende producten zoals de Big Mac en de Happy Meal. Sommige producten zijn zelfs verzonnen door de franchisenemers, zoals de McKroket.

McDonald’s franchise formule

McDonald’s is een hard franchise formule. Dat wil zeggen dat je als franchisenemer bij McDonald’s weinig ruimte hebt voor invulling van eigen assortiment en marketing. Het meeste hiervan wordt bepaald door het hoofdkantoor. De franchisenemers hebben hier gezamenlijk wel zeggenschap in.  Dit is tevens de kracht van de McDonald’s formule; Uniforme uitstraling over de gehele wereld. Een duidelijk voorbeeld van de kracht van franchising.

McDonald’s franchisenemer worden

Op dit moment groeit McDonalds franchise vrijwel exclusief via bestaande franchisenemers. Dat wil zeggen dat enkel bestaande franchisenemers nog een nieuwe McDonald’s vestiging openen. Als u geen franchisenemer bent bij McDonald’s is de kans gering dat u binnen Nederland een nieuwe vestiging kan openen.

Om een nieuwe McDonald’s vestiging te kunnen financieren heeft u als ondernemer al snel een vermogen nodig van 1 miljoen euro. Hiermee wordt de opbouw, de voorraad, de training en apparatuur gefinancierd. Relatief aan andere formules is deze investering aan de hoge kant, hoewel de terugverdienperiode weer korter is dan normaal.

McDonald’s informatie aanvragen

Op dit moment neemt McDonald’s geen franchise aanvragen in behandeling van externe kandidaten en platformen. U kunt daarom geen informatie aanvragen bij deze formule. Wel zijn er diverse andere fast food formules op zoek naar ondernemers.

 

 
 


McDonald’s franchise informatie

Activiteit:

In Nederland heeft McDonald’s 252 restaurants, die wekelijks door zo’n 3 miljoen gasten worden bezocht. Ruim 18.000 medewerkers vormen de kern van de organisatie. Het streven naar kwaliteit staat centraal in alle facetten van de bedrijfsvoering.

Branche: -
Type samenwerking: Hard Franchise
Startjaar: 1940
Lid NFV: Ja
Entreegeld:
Een éénmalige fee bij de start van de samenwerking die je moet betalen aan de franchisegever.
€ 45.000
Franchisefee:
Periodieke vergoeding die je moet betalen aan de franchisegever voor de geleverde diensten/ondersteuning. Soms wordt het opgesplitst in een marketingfee, royalty of servicebijdrage.
15 - 23%
Benodigd eigen vermogen:
Dat deel van de totale investering in je eigen McDonald’s dat je uit eigen geld en/of familielening moet financieren. Dit kun je dus niet lenen van de bank.
Minimaal € 250.000
Totale investering:
De totale investering in je eigen McDonald’s. De totale investering kan bijv. bestaan uit je eigen vermogen en een lening van de bank.
€ 2.000.000
Gem. omzet per vestiging: € 2.750.000
Gem. oppervlakte vestiging: Vanaf 500 m²
Locatie omschrijving: Aan een Provinciale weg, Rijksweg of op een andere zichtlocatie
Verzorgingsgebied: Min. 35.000 inwoners
Training/opleiding: Uitgebreide training voorafgaand aan de opening en nadien periodieke trainingen.
Inkoop: Centraal
Aantal medewerkers: 50 fte

Delen:

franchise vestigingen van McDonald’s

Aantal vestigingen

2019:
22 eigen en 224 zelfstandig
2020:
21 eigen en 226 zelfstandig
2021:
22 eigen en 230 zelfstandig
Buitenland:
Meer dan 37.000