Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

MKB Adviseurs

Onafhankelijk adviesbureau voor ondernemers, franchise- en ondernemersorganisaties (en gemeenten)in het MKB. Sterk in praktische maatwerkoplossingen op het gebied van o.a. bedrijfsvoering, financiering, overname & opvolging en franchise & samenwerking.

Formules stootkracht geven in een nieuw tijdperk

Gebundelde expertise van Flynth & MKB Adviseurs

Door de veranderende omgeving komen de omzetten van veel franchiseformules onder druk staan is het volgens de samenwerkende partners Flynth en MKB Adviseurs cruciaal de winstgevendheid van zowel de franchisegever als de ondernemers op peil te houden. “Vanuit onze gezamenlijke expertise kunnen wij een franchiseorganisatie efficiënter laten functioneren waardoor kostenvoordelen mogelijk zijn.”

De wereld van veel franchiseformules is de afgelopen jaren sterk veranderd, met name in de retailbranche. De economische crisis, waar we langzaam weer uit opkrabbelen, en de opkomst van online shoppen hebben tot gevolg dat veel franchiseorganisaties hun formules moeten aanpassen aan een nieuw tijdperk.” vertelt Martin van den Berg, directeur Flynth. “De remedie om de winstgevendheid toe te laten nemen is het optimaliseren van de organisatie en de processen, onder meer door benchmarking op maat”, aldus Van den Berg.

“Wij kijken dan niet alleen naar de exploitatie en het daaruit te behalen rendement, maar naar alle aspecten die spelen bij de formule en van belang zijn voor haar overige stakeholders. Als je bijvoorbeeld formulebreed eenduidige cijfers weet te overleggen aan financiers vergroot je de financiële kracht en financierbaarheid van de formule. Dit is nodig om veranderingen tot stand te brengen zoals het goed opzetten van een eigen online verkoopkanaal. Op deze manier geef je de formule de stootkracht om de vernieuwing tot stand te brengen. Dit vraagt om de brede expertise die wij in huis hebben.”

Met de juiste afstand en betrokkenheid tot elkaar zijn MKB Adviseurs en Flynth met elkaar verbonden in Flynth. Landelijk coördinator franchiseadvies MKB Adviseurs, Koos Hendrikx: “We werken al jaren op een intensieve manier samen, waarbij we een heldere rolverdeling hebben. De accountancy ligt bij Flynth en de adviseurstaken liggen bij MKB Adviseurs. Gezamenlijk bedienen we de franchisemarkt, waarbij de focus ligt op kwaliteit in alle levensfases van het bijzondere ondernemersconcept”. Daarnaast werken de franchise-experts nauw samen met andere specialisten in de franchisewereld voor een compleet en landelijk dienstenpakket.

Meteen inspelen op de situatie met digitale tools

Wanneer je jaren succesvol wilt zijn in wat je doet, zul je scherp moeten blijven kijken naar wat je klant wil en wat je zelf biedt. “Dat is ondernemerswijsheid die we meegeven aan onze klanten, maar dat moet je natuurlijk ook zelf toepassen. Accountancy is de afgelopen jaren intensief veranderd. Het basale werk wordt nu grotendeels geautomatiseerd gedaan. Vrijwel alles is gedigitaliseerd”, erkent Van den Berg onmiddellijk. Dan rijst toch de vraag: is er dan nog wel werk voor de accountant in de toekomst? “Jazeker, al is onze rol dus veranderd. Juist doordat alles digitaal is, kan je als franchiser veel sneller inspelen op de situatie van je bedrijf. Wij hebben daarom sterk geïnvesteerd in ICT-systemen De accountant werkt nu veel meer parallel naast de ondernemer en trekt tijdig aan de bel, in plaats van de rol van controleur achteraf”, vertelt Van den Berg met enthousiasme. Een voorbeeld hiervan is het Flynth Vision. “Dit softwaresysteem is 24/7 beschikbaar met de actuele stand van zaken. Het biedt diverse mogelijkheden voor reguliere boekhouding, arbeidszaken, relatiebeheer en urenregistratie dat desgewenst online kan worden bijgewerkt. Vanuit het actuele overzicht en de liquiditeitspositie kan direct worden betaald, zonder te hoeven switchen naar andere programmatuur. Het praktische systeem zorgt voor gemak en maakt je als ondernemer klaar voor de toekomst”, voorspelt Van den Berg.

Martin van den Berg

Martin van den Berg – Sectorleider Food & Retail

Snelle marktscan door datacombinatie

Ook MKB Adviseurs maakt doelbewust gebruik van het digitale tijdperk. “Een voorbeeld hiervan is de directe beschikbaarheid van branche- en marktgegevens. MKB Adviseurs beschikt, naast de expertise van de adviseurs, over een uitgebreid (digitaal) kenniscentrum. In combinatie met de specifieke situatie waarin de onderneming gesitueerd is, kan MKB Adviseurs maatwerk bieden. Soms kan een snelle analyse van toepassing zijn, in andere situaties een uitgebreid (vestigingsplaats) onderzoek ter onderbouwing van een financieringsaanvraag”, aldus Hendrikx.

“Ons benchmarksysteem biedt ook maatwerk, waarbij je inzicht krijgt in de kansen en gevaren in je franchisebedrijf. We combineren de data met onze ervaring en kijken waar proces- en operationele verbeteringen mogelijk zijn. Dit zit bijvoorbeeld in de communicatie van franchisegever en franchisenemers, waardoor resultaten tegenvallen of uitblijven. Wij analyseren, adviseren en delen dan vooral onze kennis en expertise.”

Persoonlijk advies

Ondanks de digitale kracht die Flynth en MKB Adviseurs aanbieden, wijzen de beide heren erop dat klanten ook de vruchten plukken van de persoonlijke benadering. ”Wij werken al lang met dezelfde ervaren mensen , dit schept enorm veel vertrouwen bij onze relaties,” zegt Hendrikx. Van den Berg: “Alle tools en systemen die we hebben, kunnen we het meest effectief inzetten door het goede contact met onze klanten. Dankzij onze kritische blik op kwaliteit, oog voor de toekomst en de goede begeleiding, werden we door een grote franchiseketen beoordeeld met een 8,3 op klanttevredenheid. Dat zijn de mooie complimenten!” De combinatie van de twee expertises blijkt functioneel voor franchisegevers en franchisenemers. “We werken voor volledige formules, maar ook voor individuele vestigingen. Met franchise-expertise op de kantoren in Zwolle, Amersfoort en Den Bosch én het landelijke team van specialisten van MKB Adviseurs kunnen we overal in Nederland branchegenoten ondersteunen bij de rendementsverbetering van hun onderneming”, schetst Van den Berg. “

Het komende jaar

Tot slot de vraag wat het komende franchisejaar een belangrijk issue is.

Koos-Hendrikx-MKB-Adviseurs

Koos Hendrikx – Landelijk coördinator franchiseadvies MKB Adviseurs

Hendrikx: ”Bij verkoop van de franchisevestiging is een goede bedrijfswaardering essentieel. Daarbij geldt dat de franchisenemer belang heeft bij een gunstige (financiële) verkoop, terwijl de franchisegever gebaat is met een goede opvolger (financieel, vakkundig, commercieel). Soms zijn dit tegenstrijdige belangen. Het is daarom aan te bevelen dat een onafhankelijk adviseur een analyse van de onderneming maakt waarbij de focus ligt op de marktmogelijkheden, omzet- en winstperspectieven, noodzakelijke investeringen, personele aspecten en verbeterpunten. Wij hebben deze expertise in huis.”

Van den Berg vult aan: “Bij een bedrijfswaardering is het ook van belang dat je de invloed van online verkopen meeneemt in de analyse. Wij hebben een model ontwikkeld, het (i)Value model, om de waarde van een webshop te waarderen. Maar ook als een formule geen eigen webshop heeft, kunnen alle online verkopen in Nederland invloed hebben op de waarde van een franchisevestiging. Ook dat nemen we dan mee. Wij hebben kortom de expertise in huis om elke nieuwe ontwikkeling in een markt mee te nemen in onze adviezen.”

Bij de experts van Flynth / MKB Adviseurs profiteert u als franchisegever en franchisenemer van een breed pakket aan diensten:• Businessplan

 • Locatiebeleid (witte vlekkenplan)
 • Franchiseovereenkomsten
 • Franchisehandboeken
 • Exploitatiemodellen
 • Werving & selectie franchisenemers (o.a. matchen & testen)
 • Personeels- en organisatieadvies
 • Toegang tot ons (digitale) kenniscentrum
 • Vestigingsplaats- en haalbaarheidsonderzoek
 • Begeleiding financieringsarrangementen
 • Mediation en arbitrage
 • Bedrijfswaardering en -overdracht
 • Rendementsverbetering en innovatie
 • Fiscale en juridische dienstverlening
 • Accountancy (arrangementen)
 • Begeleiding bij maken en implementeren afspraken Horizontaal Toezicht
 • Bedrijfsvergelijking/benchmarking
 • Online ondernemen

Recent bekeken formules

×