Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Belastingdienst

Op deze pagina vindt u uitleg over de zaken die u moet regelen met de belastingdienst. Bij het starten van een onderneming komt namelijk heel wat kijken.

Wanneer ben ik ondernemer?

Als u als franchisenemer aan de slag gaat bij een franchiseorganisatie, dan bent u ondernemer. De belastingdienst bepaalt aan de hand van uw gegevens of u ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De belastingdienst kijkt daarbij naar winstgevendheid, zelfstandigheid, kapitaal, omvang in tijd en geld, klanten, ondernemersrisico en aansprakelijkheid.

Wanneer moet ik btw betalen?

Als u voor de inkomstenbelasting geen ondernemer bent, kan het toch zijn dat u ondernemer bent voor de btw (omzetbelasting). U bent ondernemer voor de btw als u zelfstandig een beroep of bedrijf uitoefent. U brengt aan uw klanten btw in rekening, die u aan de belastingdienst moet afdragen. De btw die uw leveranciers aan u in rekening hebben gebracht, mag u van dat bedrag aftrekken. Wat u aan belasting betaalt of aan belasting terugkrijgt wordt berekend in de btw-aangifte.

Welke rechtsvorm kies ik?

Als ondernemer moet ut een rechtsvorm kiezen. Dit is van belang voor de aansprakelijkheid en voor uw fiscale verplichtingen.
Schrijf uw onderneming in bij de Kamer van Koophandel.

Kamer van Koophandel

Start u een onderneming? Maak dan een afspraak bij de Kamer van Koophandel en schrijf uw onderneming in in het Handelsregister. De Kamer van Koophandel geeft uw gegevens door aan de belastingdienst, u hoeft uw onderneming dus niet apart bij de belastingdienst aan te melden. Als u alle gegevens door heeft gegeven aan de Kamer van koophandel dan krijgt u gelijk een btw-nummer.

Administratie

Als franchisenemer bent u verantwoordelijk voor de administratie, dit is belangrijk om goed te bewaren.
In uw administratie legt u alle gegevens over uw onderneming vast. De meeste gegevens van uw bedrijf legt u (eerst) digitaal vast. Ook als u deze gegevens afdrukt, moet u de digitale gegevens bewaren. U bent wettelijk verplicht om uw administratie 7 jaar te bewaren. In sommige gevallen, zoals bij gebouwen, moet u de gegevens langer bewaren.

Convenant Belastingdienst en Franchise Supermarkten

Convenant met de franchise supermarkten waarbij de Belastingdienst het toezicht waar mogelijk aanpast op de controlemaatregelen die de franchisegever en franchisenemers gezamenlijk hebben afgesproken, uitgevoerd en transparant hebben gemaakt voor de Belastingdienst. Het Convenant is hier te downloaden.

Meer informatie over het starten van uw eigen bedrijf vindt u op de website van de belastingdienst.

×