Niet lullen maar poetsen!

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Op het moment van schrijven van deze column (4 mei 2017) zijn er 161 reacties binnengekomen op de internetconsultatie voor het ‘Concept wetsvoorstel wettelijke verankering gedragscode franchise’. Hiervan zijn er vier!! van franchisegevers, de overige 157 reacties zijn van franchisenemers. Wakker worden, franchisegevers!

Voor degenen die niet exact weten waar dit over gaat; ongeveer drie weken geleden presenteerde minister Kamp het wetsvoorstel voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code (NFC). Vanaf dat moment kan men via www.internetconsultatie.nl/franchise gedurende zes weken inhoudelijk reageren op dit voorstel en de implementatie ervan. Daarna wordt het voorstel aan de Tweede Kamer  voorgelegd.

Voor zowel franchisegevers als franchisenemers een goede kans om hun standpunt te laten horen. Franchisenemers hebben ruimschoots gehoor gegeven: 148 keer, waarvan 75 reacties van supermarkten, 14 van slijterijen (allen Gall & Gall) en de overige van vooral drogisterijen en foodspeciaalzaken. Een prachtige weergave van de franchisesector, toch? Nou nee! Dit is dus exact het punt waar al veel commentaar op is geweest inzake de diversiteit van franchise en het gebrek aan inzicht hiervan bij de NFC en het ministerie.

Al maanden wordt de NFC door veel franchisers ‘liefkozend’ de Supermarkt-code genoemd. Dit omdat het document volgens velen opgesteld is door en voor lobbyisten en ondernemers uit de supermarktbranche, waarop de NFC het meest van toepassing zou zijn. Diezelfde lobbyisten hebben hier kennelijk weer goed werk geleverd. Die branche heeft en masse  gereageerd op deze consultatieronde. Velen met dezelfde inhoudelijke (voorgekauwde?) reactie. Vreemd is het dus ook niet dat bij de overheid en de media het scheve beeld van de sector gaat leven.

Het laatste jaar horen we steeds meer geluiden van de kant van de franchisegevers dat ze zich niet kunnen vinden in de NFC. Ook de NFV geeft aan dat er geen draagvlak bestaat voor deze code bij de franchisegevers. Onder haar leden merkt de NFV, die zelf haar leden ook oproept een reactie te geven op deze consultatieronde, veel onvrede over deze code.

Geheel los van de inhoud van het document en de reacties lijkt het mij goed dat de franchisegevers nu dus ook gaan reageren op dit concept wetsvoorstel, in plaats van enkel over het proces te klagen. Niet lullen, maar poetsen!

Tim Hazekamp – De Nationale Franchise Gids.

Tim Hazekamp
Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website