Soft franchise heeft betrekking op de manier waarop een franchisegever zijn formule exploiteert. Wanneer een ondernemer franchisenemer wordt, zijn hier een aantal regels en contractuele verplichtingen aan verbonden. Deze regels kunnen onder andere betrekking hebben op reclame uitingen en de inkoop van voorraad.
Bij een soft franchise formule zijn deze regels niet erg streng en staan de franchisenemers redelijk vrij om hun eigen onderneming te leiden. Natuurlijk moeten ze zich wel aan een aantal regels houden, maar aspecten zoals reclame, marketing, inkoop en voorraad zijn over het algemeen niet vastgelegd. De franchisenemer staat dus vrij om deze aspecten zelf in te vullen.
De voordelen
- Een franchisenemer kan zijn omzet optimaliseren door zelf inkoop- en verkoopprijzen te stellen (in veel gevallen).
- De franchisegever kan het optimale uit zijn formule halen door de verschillende methodes van zijn franchisenemers.
- De franchisenemer is vrijer om zijn onderneming op zijn eigen methode te exploiteren.
De nadelen
- Media- en reclamekosten kunnen hoger zijn dan bij hard franchise.
- Opstartkosten liggen over het algemeen hoger bij soft franchise.
- Er is voor de franchisenemer minder zekerheid bij het starten van de onderneming.
Hard franchise vs. soft franchise
De termen hard franchise en soft franchise worden vaak samen genoemd, maar zijn tegelijkertijd ook elkaars tegenpolen. Uitgebreide informatie over hard franchise vind je hier. Het is erg van de ondernemer afhankelijk welk type franchise het beste bij hem past. Ben jij iemand die van veiligheid houdt dan is hard franchise over het algemeen meer iets voor jou. Houd je meer van risico’s nemen en alles zelf uitpluizen, dan is soft franchise de betere keuze.