Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Financiering startende franchisenemers

Hoe gaat u uw franchiseonderneming financieren?

Het opstarten van een franchiseonderneming brengt verschillende kosten met zich mee. Vaak beschikken startende franchisenemers niet over een groot startkapitaal en moeten ze op zoek naar een andere financieringsmogelijkheid om de benodigde investering rond te krijgen. Een deel van deze kosten wordt gefinancierd door de franchisegever, maar ook van de franchisenemers wordt een eigen financiële inbreng verwacht.

Financieringsarrangement bij een bank

De meeste franchisegevers hebben een arrangement met een grote bank gesloten (ABN AMRO, ING of Rabobank). Een arrangement is een standaardovereenkomst waarin in grote lijnen is vastgelegd tegen welke voorwaarden de bank de franchisenemers van een bepaalde franchiseformule wil financieren of verzekeren. De bank gaat hierin een stapje verder dan zij in individuele gevallen zou gaan omdat de bank de formule al goed kent en het risico dus beter kan inschatten. Belangrijkste voordelen voor de startende franchisenemer zijn dat hij of zij minder rente hoeft te betalen, dat er meer geleend kan worden en dat de lening sneller verkregen wordt.

Ook is het mogelijk om te kiezen voor lease. Econocom Retail is specialist in het vinden van oplossingen voor de financiering van winkelautomatisering.

Crowdfunding

Als startende franchisenemer kun je financiering verkrijgen door middel van crowdfunding. Je biedt je project via internet aan bij speciale crowdfunding platforms. Het idee achter crowdfunding is dat veel particulieren (‘de crowd’) een klein bedrag investeren in je bedrijf. Kapitaal op Maat is een voorbeeld van een platform voor crowd funding gespecialiseerd in franchise. Klik hier voor meer informatie over crowdfunding.

Financieringsmogelijkheden via de overheid

In het huidige financiële klimaat kan het vinden van een financiering lastig zijn voor startende franchisenemers. Om startende franchisenemers tegemoet te komen heeft de Nederlandse overheid enkele regelingen in het leven geroepen.

Credits Microfinanciering

Deze landelijke microfinanciering organisatie is in het leven geroepen voor startende ondernemers die moeite ondervinden bij het vergaren van financiële regelingen op de traditionele manier, zoals het aanvragen van een lening bij een bank. De organisatie verstrekt leningen tot 250.000 euro, met een looptijd tussen de één en tien jaar. Naast het helpen van de financiering biedt de organisatie ook persoonlijke coaching.

Ondernemend de uitkering uit

UWV heeft samen met gemeenten en de Kamer van Koophandel het traject ‘Ondernemend de uitkering uit’ in het leven geroepen. Tijdens dit traject ontvangt de startende ondernemer informatie over het ondernemerschap en volgt er een uitgebreide test, gericht op de persoonlijke omstandigheden, eigenschappen en kwaliteiten. Zodra de test succesvol is doorgelopen, geeft UWV de toestemming en heeft de startende ondernemer 26 weken de tijd om het bedrijf op te starten en de WW-uitkering te behouden. De uitkering wordt later door de ondernemer terug betaald.

Starten vanuit de WW

Het vinden van een nieuwe baan is de laatste jaren een stuk lastiger geworden. Starten als franchisenemer vereist dan ook het nodige lef en doorzettingsvermogen, iets wat de overheid zich ook realiseert. Daarom kunnen startende ondernemers gebruik maken van een speciale startersregeling. Tijdens de startperiode (max. 26 weken) is de sollicitatieplicht niet van toepassing maar heeft de startende ondernemer wel recht op een deel van de WW-uitkering. Belangrijkste Verschil met ‘ondernemend de uitkering uit’ is dus dat de ondernemer de uitkering die hij als startende franchisenemer ontvangt niet hoeft terug te betalen.

Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Een startende ondernemer kan via een financiële instelling een borgstelling ontvangen voor een gedeelte van een krediet. De overheid staat bij deze regeling voor maximaal anderhalf miljoen euro garant en geeft de ondernemer de mogelijkheid om een hoger bedrag te lenen.

Bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ)

Startende ondernemers kunnen voor een financieel steuntje in de rug in de bepaalde gevallen ook terecht bij de gemeente. Hier kunnen verschillende vormen van bijstand worden aangevraagd. Het kan dan gaan om een lening, krediet of een andere aanvulling op het inkomen.

 

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×