Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchisefee

Wat is een Franchisefee?

De franchisefee is een periodieke  (meestal maandelijks) die een franchisenemer aan de franchisegever moet betalen in ruil voor de geleverde diensten van de franchisegever en voor het gebruik te maken mogen maken van de formule. Franchisefee wordt ook wel royalty genoemd of servicebijdrage.

Soms wordt de franchisefee opgesplitst in verschillende fees, zoals marketingfee, servicefee en royalty fee.

Vaak verloopt (een deel van) de inkoop via de franchisegever. Dat hoeft niet nadelig te zijn mits dit maar tegen zuivere of concurrerende voorwaarden gebeurd. De schaalvoordelen door het gezamenlijk inkopen moet ook hierin terugkomen. Soms wordt hier een fee in verdisconteerd. Check of dit zo is, een goede franchisegever is hier altijd transparant over.

Wat doet de franchisegever in ruil voor de franchisefee?

Allerbelangrijkste taak voor de franchisegever is om er voor te zorgen dat diens franchisenemers een financieel gezond bedrijf kunnen exploiteren.  Om dit te realiseren kan de franchisegever de volgende diensten verzorgen:

 • Acquisitie van nieuwe franchisenemers. Het is ook in het belang van de zittende franchisenemers dat de formule groeit. Hoe groter de formule, hoe groter de schaalvoordelen, hoe gezonder de formule.
 • Training en begeleiding van franchisenemers.
 • Verzorging van de back office: CRM systeem, klantenservice, etc.
 • Landelijke marketing en (ondersteunen van) lokale marketing
 • Onderhouden en innoveren van de formule. De franchisegever is primair verantwoordelijk voor de lange termijn strategie en moet dus tijdig anticiperen op nieuwe ontwikkelingen.

Hoe hoog is de franchisefee?

Meestal is de franchisefee een bepaald percentage van de omzet, soms een vast bedrag. Belangrijk is dat de hoogte van de franchisefee redelijk is: zowel de franchisenemer als de franchisegever moeten een gezonde onderneming kunnen exploiteren. Een te lage of een te hoge vergoeding betekent het eind van de één en daarmee ook van de ander.

De hoogte van een franchisefee is afhankelijk van vele factoren. Deze zullen per formule verschillen. Factoren die dit beïnvloeden zijn onder andere:

 • De omvang van de ondersteuning, hoe meer hulp je ontvangt hoe hoger de fee zal zijn. Daarom is bij soft franchise de franchisefee meestal lager dan bij hard franchise. Bij soft franchise wordt je meer aan je lot overgelaten.
 • De aard van de formule: een complexe formule in een dynamische markt vergt veel meer inspanningen van de franchisegever om de formule actueel te houden.
 • De naamsbekendheid van de formule: hier komt de ‘royalty component’ in terug. Een gerenommeerde succesvolle formule genereert meer winst. Dat rechtvaardigt een hogere fee.

Hoe weet ik of de franchisefee redelijk is?

Vooraf, dus als je nog kandidaat franchisenemer bent, is het best lastig om in te schatten of een franchisefee redelijk is. Dat weet je pas echt als je al gestart bent en je uit de praktijk ervaart hoe goed de formule is en hoeveel steun je krijgt en hoeveel voordelen dit voor je oplevert. Daarom is het verstandig om voordat je franchisenemer wordt bij de franchisegever flink door te vragen over de financiële situatie. Liefst met onderbouwing van stukken natuurlijk. Denk aan vragen als:

 • Zijn de franchisenemers allemaal winstgevend? Hoeveel zijn er verliesgevend en is dat goed te verklaren?
 • Hoe groot is het verloop van franchisenemers?
 • Kan ik in gesprek met franchisenemers?
 • Vergelijk de fees met soortgelijke franchiseformules. Vandaar is het verstandig om ook altijd informatie aan te vragen van vergelijkbare formules ook al heb je sterke interesse in maar één formule. Hierdoor krijg je beter inzicht.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×