Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise

De definitie

Franchise is een begrip voor een bepaalde manier van ondernemen. Er is sprake van een franchise wanneer de eigenaar van een handelsnaam een overeenkomst sluit met een ondernemer om deze handelsnaam te mogen exploiteren voor zijn eigen zaak. Wanneer er sprake is van een dergelijke situatie worden de termen franchisegever en franchisenemer gevoerd om beide partijen aan te duiden. Bekende franchiseformules zijn supermarktketens als Spar en Jumbo.

De voordelen

Er zijn voor zowel de franchisenemer als de franchisegever veel voordelen te bekennen bij het ondernemen in franchisevorm. Hieronder zijn een aantal van deze voordelen opgenoemd.

  • De naam van de franchiseformule is vaak bekend bij de consument. Zo trekt de franchisenemer makkelijker klanten.
  • Een ondernemer (franchisenemer) wordt vaak begeleidt in het oprichten van zijn onderneming. Dat maakt starten makkelijker.
  • Het assortiment aan diensten of producten staat vaak al vast, met in sommige gevallen al een vaste leverancier.
  • Een ondernemer blijft eigenaar van zijn eigen onderneming, dit zorgt voor minder risico voor de franchisegever.

 De nadelen

Naast de vele voordelen van franchising bestaan er natuurlijk ook een aantal nadelen. Hieronder een aantal van deze nadelen.

  • Een franchisenemer is verplicht een franchisefee te betalen per bepaalde periode aan de franchisegever voor het exploiteren van de handelsnaam.
  • De franchisenemer heeft zich aan bepaalde vastgestelde regels te houden met betrekking tot onder andere de marketing en het assortiment.
  • De franchisegever ontvangt maar een deel van de winst van een franchisenemer.
  • Om te kunnen beginnen met franchise dient de franchisenemer een entreefee te betalen aan de franchisegever.

Waarom franchisen?

Nu zult u zichzelf wel afvragen waarom u zou moeten kiezen voor franchisen? Het beste is om zelf een checklist op te stellen waarbij duidelijk wordt aangegeven wat voor u de voor- en nadelen zouden zijn voor het worden van een franchisenemer. Wellicht wil u wel uitbreiden met uw eigen onderneming en beginnen met franchisen. Het beste is om eerst duidelijk onderzoek te doen naar alle aspecten van deze manier van ondernemen. Er komen veel aspecten kijken bij deze vorm van ondernemen waar een persoon wellicht niet direct aan denkt. Een goed ingelicht persoon maakt de beste beslissing.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×