Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise formule

Wat is een franchiseformule?

Een franchiseformule is een business model (of bedrijfsmodel) waarin een succesvol concept wordt geëxploiteerd. De franchisegever is de eigenaar van de formule, hij is bijna altijd ook degene die het concept heeft ontwikkeld. Dat concept is kennelijk een succes geworden waarop diegene besloten heeft om door middel van franchise te expanderen. Franchisegever en franchisenemer sluiten dan een overeenkomst waarbij de franchisegever tegen betaling het recht geeft aan de franchisenemer om diens concept in een bepaald gebied te exploiteren. Je kunt het zien als huur: de franchisenemer huurt het concept van de franchisegever, in plaats van huur is de franchisenemer maandelijks een franchisefee verschuldigd aan de franchisegever.

Belangrijkste voorwaarden voor een franchisegever om te kunnen franchisen zijn:

  • Succes: er moet sprake zijn van een succesvol concept. De ondernemer (de franchisegever in spé) heeft het concept liefst meerdere jaren uitgetest en geoptimaliseerd.
  • De ondernemer: dit succes was niet te danken aan de specifieke kwaliteiten van de ondernemer. Redelijke verwachting is dat anderen (toekomstige franchisenemers) het ook moeten kunnen.
  • De locatie: het succes is ook op andere locaties te verwachten. Een succesvol restaurant in de Euromast is niet te franchisen.
  • Vaste werkwijze: het gaat om een bedrijfsmodel waarbij een product of dienst op een vaste werkwijze wordt geëploiteerd.
  • Uitwerking van het bedrijfsmodel (ook wel conditiestelsel): welke fee’s wil je vragen van je franchisenemers en hoe hoog zijn die? Essentieel is dat de franchisenemers een gezonde winst kunnen maken.
  • Documentatie: de twee belangrijkste documenten die je nodig hebt zijn de franchiseovereenkomst en het het franchise handboek.
  • Geld: onderschat niet hoeveel investeringen er benodigd zijn om een franchiseformule op te starten. De franchiseformule zal pas geld gaan opleveren als er een minimum aantal franchisenemers actief is, dan pas kunnen er schaalvoordelen gerealiseerd worden.

 

Past deze franchiseformule bij mij als franchisenemer?  

  • Het allerbelangrijkste: je staat helemaal achter de formule. Kijk hiervoor niet alleen naar de winstgevendheid maar bijvoorbeeld ook naar de werkwijze en de huisstijl. Als je geel een hele lelijke kleur vindt en de kleur geel komt in alle facetten van de formule terug dan kun je daar beter geen franchisenemer worden. Pas je bijvoorbeeld beter in een hard franchiseformule met veel ondersteuning of gedij je beter in een soft franchiseformule waar je meer op je zelf bent aangewezen?
  • Heb je ervaring in deze branche? Is er voorzien in een goede training of een stage in een van de vestigingen?
  • Beschik je over voldoende geld? Als ondernemer moet je altijd investeren in je eigen bedrijf. Nu is juist een voordeel van franchise dat je meestal minder eigen geld hoeft in te leggen dan bij zelfstandig ondernemerschap. Zorg er voor dat je altijd iets achter de hand hebt voor mogelijke tegenwind.

 

Nieuwsgierig naar franchiseformules die op zoek zijn naar ondernemers? Klik hier voor een actueel aanbod van franchiseformules.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×