Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise in cijfers

header

Franchisesector realiseert al 10 jaar lang groei

Uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat de franchisesector in Nederland voor het tiende achtereenvolgende jaar in omvang is toegenomen. In 2019 realiseerden de franchisevestigingen gezamenlijk een omzet van 32,6 miljard euro, oftewel een groei van 3,06%.

Het aantal franchisevestigingen is in 2019 toegenomen van 30.292 naar 31.046. Er zijn circa 355.100 personen werkzaam bij een franchiseformule. Het aantal franchiseformules nam toe van 772 in 2019 naar 784 in 2020.

Grootste Franchiseformules

Primera is met 519 franchisevestigingen de grootste franchiseformule van Nederland. De gemakswinkel groeide in 2019 van 503 naar 519 vestigingen. Primera en Blz. sloten begin januari een samenwerking. Blz. kan hiermee het assortiment uitbreiden voor ondernemers die zoekende zijn naar een combinatiewinkel. Remie van Klinken, Manager winkels bij Primera: “Door de samenwerking verstevigen Primera én Blz. hun positie in de markt en bieden ze de ondernemers het beste van twee sterke retailers, waarbij de ondernemer te allen tijde voorop staat. Inmiddels zijn er al 9 succesvolle winkels die een combinatie van Primera en Blz. zijn.”

Het aantal vestigingen van Regiobank nam juist af van 530 naar 495 vestigingen. Jumbo stijgt al jaren op de lijst. De groei komt voornamelijk tot stand door overnames. Afgelopen jaar kwam de groei vooral tot stand door de ombouw van 47 EMTÉ supermarkten en 4 Agrimarkten.

Snelste groeiers

Waar Jumbo in 2018 nog McCafé nog voor zich moest dulden is Jumbo in 2019 met afstand de snelst groeiende formule van Nederland. De groei komt wel vooral door de ombouw van 47 EMTE supermarkten en 4 Agrimarkten. De omzet van Jumbo nam met circa € 1 miljard toe.

Net als Jumbo is ook Electro World nauwelijks autonoom gegroeid: de groei is bijna helemaal te danken aan de ombouw van winkels van zusterformule Euronics. De eerste ‘echte’ groeier is fitnessformule fit20. In 2019 groeide fit20 met maar liefst 46 vestigingen. De Nederlandse formule die gericht is op fysieke personal training, is in negen landen actief. Vorig jaar vierde de formule haar 10-jarige bestaan. Oprichter en franchisegever Walter Vendel verwacht in Nederland door te kunnen groeien naar 300 vestigingen.

Dienstverlening

In 2019 waren er 343 dienstverlenende formules in franchise. Dat aantal is gestegen naar een totaal van 375 formules in mei van 2020. Een stevige groei van 9,3%. Één van de oorzaken van deze groei is het toenemend aantal franchiseformules welke enkel online dienstverlening hebben. Denk aan formules
als NR1 Webshops en IBinder. Ook het totaal aantal vestigingen laat in de branche een mooie plus zien. Er zijn 2,39% meer dienstverlenende franchisevestigingen. Let wel; dit hoeven geen fysieke vestigingen te zijn, veelal werken de franchisenemers vanuit huis.

Non food

Deze branche beslaat nagenoeg 40% van de gehele sector en ervaart al enkele jaren een lichte groei. Uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat de omzet in deze branche dit jaar met ruim 2% gegroeid is en het aantal vestigingen met 1,1%.
Er bevinden zich momenteel 210 franchiseformules in non-food, met iets meer dan 11.000 vestigingen. Het valt te bezien wat de effecten van de corona-crisis gaan zijn op deze cijfers. Die zijn nog niet bij deze aantallen inbegrepen. De eerste signalen uit de markt van vestigingen die permanent de deuren moeten
sluiten duiken nu op. De impact van deze crisis zal het hardst te voelen zijn in de non-food, food en horeca. Er hebben zich het afgelopen jaar weinig veranderingen voorgedaan in de top 5 van grootste formules. Grootste verschuiving is van DA Drogist & Parfumerie, die door het omkatten van DIO-vestigingen op de derde positie is beland vanaf de nummer 6 positie.

Food

Het aantal franchiseformules in deze branche ligt wellicht lager dan de andere branches, maar desalniettemin heeft het een aanzienlijk aandeel in het totaal aantal franchisevestigingen in Nederland vanwege een aantal supermarktformules met veel vestigingen. De groei binnen deze branche bedraagt 2,97%, wat een groei van 127 vestigingen betekent. De omzet van deze branche ligt het hoogst van alle branches, namelijk iets meer dan 14,8 miljard. Deze omzet bedraagt zo’n 45% van de totale omzet van alle franchisevestigingen in Nederland (branche breed). Ook de omzet heeft een groei gerealiseerd van 2,7%, wat dus evenredig is aan de groei van het aantal vestigingen.

Horeca

Er zijn 115 franchiseformules binnen de branche horeca. Deze formules zijn samen goed voor 3.231 vestigingen. Het totaal aantal vestigingen is gegroeid met maar liefst 7,49%, wat veruit de hoogste groei is van alle branches in Nederland. De omzet binnen de gehele branche komt met een groei van 6,8% iets boven

de 3 miljard uit. Deze groei in omzet is de grootste van alle branches, net zoals ook het geval was bij de groei van het aantal vestigingen. De omzet binnen de
horeca groeit al een aantal jaar op rij en is in het totaal zo’n 15% toegenomen vanaf 2015.

 

 

 

Al met al laat de franchisebranche een mooie groei zien op alle vlakken: het aantal franchiseformules, het aantal franchisevestigingen en de omzet zijn allemaal gestegen. Franchiseformules die al lang bestaan groeien nog steeds hard, maar ook relatief jonge franchiseformules laten zien dat door middel van franchise een goede expansie gerealiseerd kan worden.

Lees hier het hele artikel (pdf).

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×