Franchise in cijfers

header

fic1

Franchise groeit sneller dan de Nederlandse economie

De franchisesector is in 2015 sneller gegroeid dan de Nederlandse economie. De Nederlandse economie groeide  in 2015 met 1,7% terwijl de omzet uit franchisevestigingen is toegenomen met 1,89%. Het aantal franchisevestigingen is in 2015 met 3,05% toegenomen.

Oorzaken groei

De groei is vooral te danken aan:

  • toename bestedingen van consumenten
  • groeiende investeringsbereidheid van bedrijven

 

Verdeling franchiseformules per branchefic2

Nederland telt thans 774 franchiseformules, dat is en toename van 3,9% ten opzicht van januari 2015. Twintig jaar geleden was circa 75% van alle formules retailer. Nu is die verhouding tegenovergesteld: nog maar 23%, verdeeld over de branches food, mode en wonen is retailer. Het aantal formules in de dienstverlening is voor het eerst in vijf jaar iets afgenomen, niettemin is het totaal aantal vestigingen in de dienstverlening wederom licht gegroeid.

 

fic3

 

Verdeling franchisevestigingen per branche

Franchise is het afgelopen jaar met 3,2% gestegen naar 28.908 vestigingen (zie onderstaande afbeelding). Ook hier is sprake van de grootste groei bij de branche dienstverlening. Met name in de mode en non food loopt het aantal vestigingen terug. De meeste groei wordt veroorzaakt door het omkatten van vestigingen van een zelfstandige, van een eigen vestiging, of van een formule in een andere formule. Opvallende groeier is Hubo, die plek 2 op de lijst inneemt (zie onderstaande afbeelding). De groei van Hubo houdt verband met de overname van DGN Retail door Euretco.

 

fic4fic6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De grootste formulesfic7

Ten opzichte van vorig jaar valt de lagere plek van DA Drogisterijen op. Deze daling komt onder andere doordat een groep DA-ondernemers het afgelopen jaar de overstap naar D.I.O. Drogisterijen hebben gemaakt omdat ze niet achter DA’s nieuwe winkelformule stonden. Etos valt met 247 franchisevestigingen net buiten de top tien.

 

Voor het volledige artikel klik hier

 

 

 

banner snak appeal

skyscraper-banner-website

franchise-banner-abn-amro-3


seasons-artclass-banner

 

Vragen? Bel ons! 055-8200 226