Franchise in cijfers

header

Franchise groeit: meer omzet, meer vestigingen

De Nederlandse economie is volgens het CPB in 2016 met 1,8% gegroeid. Volgens onderzoek van De Nationale Franchise Gids is de omzet in franchise met 1,37% gegroeid in 2016. Een goede prestatie, hoewel het aantal franchisevestigingen met 2,94% is gestegen.

Deze trend van groeiende omzet is te zien over nagenoeg alle branches, afgezien van Mode. Deze sector liet een omzetdaling zien van maar liefst 9%. Horeca presteerde met een groei van ruim 10% bijzonder goed. Deze groei is vooral te danken aan het toegenomen aantal horecavestigingen in franchise (+9%) en natuurlijk aan het toegenomen consumentenvertrouwen en de aantrekkende economie.

Het aantal franchiseformules is het afgelopen jaar vrijwel stabiel gebleven: per saldo kwam er één formule bij waarmee er nu 775 formules zijn. Toch was er vrij veel verloop: een redelijk aantal formules is failliet gegaan of gestopt en er waren vrij veel start ups.

Qua verdeling van franchisevestigingen is er weinig veranderd ten opzichte van begin 2016. Grootste verschuiving heeft plaatsgevonden in de dienstverlening, met een afname van 5%. In absolute zin betekent dit dat er 400 vestigingen zijn gesloten binnen de dienstverlening. Nuance is wel dat het grootste deel bestaat uit van huis uit opererende ondernemers meestal zonder personeel.

Dienstverleners zijn dit jaar sterk vertegenwoordigd: vier van de tien sterkste groeiers zijn dienstverleners waarbij Gezinshuis.com nog tot de zorg is toegerekend.

Collect & Deliver is met afstand de snelstgroeiende franchiseformule van Nederland. Logistiek ondernemer Rob Jägel startte de formule in februari 2016 waarop veel ontevreden postbezorgers van PostNL franchisenemer zijn geworden.

De nummer 1 van 2015 ontbreekt dit jaar in de top 10 omdat de grote ombouw van C1000 en Super de Boer vestigingen in 2015 werd voltooid. Albert Heijn had wat meer tijd nodig voor de integratie van C1000 vestigingen waardoor zij dit jaar nog de derde plaatst staat in de top 10.

Ten opzichte van afgelopen jaar is de top 4 onveranderd gebleven. Opvallende ontbrekende formule is DA drogisterijen. Twee jaar geleden nog op 2, vorig jaar op 8, en dit jaar niet in de lijst. Afvloeiing van vestigingen naar DIO en Etos is hiervan de oorzaak. Etos is door de toevloeiing van DA vestigingen juist nieuwkomer in de lijst op nummer 9.

Lees hier het hele artikel (pdf).

omzet-franchisevestigingen

snelst-groeiende-franchise-2016-2017