Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Besloten Vennootschap (BV)

Een Besloten Vennootschap is een bedrijfsvorm waarbij de eigenaren aandeelhouders zijn. Een Besloten Vennootschap kan door één of meerdere personen opgericht worden. Belangrijke verschillen met een Naamloze Vennootschap is dat er een verplichting bestaat tot het houden van een register van aandeelhouders en dat de aandelen niet overdraagbaar zijn zonder instemming van de andere aandeelhouders.

Vermogen

Het vermogen wordt bepaald door de totale inleg van de aandeelhouders. Het minimumkapitaal voor het starten van een Besloten Vennootschap was eerder wettelijk vastgesteld op € 18.000. Sinds
1 oktober 2012 is de zogenaamde flex-BV opgericht. Hierdoor is onder andere het minimumkapitaal afgeschaft. Er is dus geen vereist minimumkapitaal meer.

Rechtsaansprakelijkheid

De rechtsaansprakelijkheid is hetzelfde als die van de Naamloze Vennootschap. De vennootschap is aansprakelijk voor de schulden die worden gemaakt. Toch kan het zo zijn dat een bestuurder in plaats van de vennootschap aansprakelijk wordt gesteld doordat de taak als bestuurder niet naar behoren vervuld is.

Financieel

Over de winst dient vennootschapsbelasting betaald te worden. De Algemene Vergadering van Aandeelhouders beslist op welke wijze de winst na vennootschapsbelasting wordt verdeeld. Het deel van de winst dat naar aandeelhouders gaat wordt dividend genoemd. Het deel van de winst dat terug het bedrijf in gaat wordt toegevoegd aan de winstreserve.

Voordelen

  • Het laten toetreden van een eigenaar is makkelijker dan bij een VOF of eenmanszaak.
  • De bedrijfsvorm heeft een serieus en professioneel imago.

Nadelen

  • Strenge publicatieplicht.
  • Strenge wettelijke eisen met betrekking tot de boekhouding.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×