Ik wil ondernemer worden

sleutel-success

 

Bent u van plan om ondernemer te worden? Dan is het eerst zaak dat u weet waarin u ondernemer wilt worden, waar uw sterktes en zwaktes liggen en waar de kansen en bedreigingen zitten.

Er zijn verschillende branches waarin u ondernemer kunt worden zoals bijvoorbeeld horeca, detailhandel, zorg, groothandel, kinderopvang et cetera. Om een goede keuze te maken kunt u dit stappenplan doornemen:

1. In welke branche ligt mijn passie?
Passie is heel belangrijk als u ondernemer wilt worden. Misschien heeft u altijd al affiniteit gehad met de woningmarkt, maar heeft u nooit de kans gegrepen om hier iets mee te gaan doen. Belangrijk is dat u een branche kiest waar u met plezier in zult werken.

2. Waar ligt mijn ervaring?
Ervaring is altijd een pre en helpt u om een goede ondernemer te worden. Daarnaast hoeft u niet perse ervaring in dezelfde tak te hebben om in een andere te willen ondernemen. Ervaring uit de ene tak kan goed gebruikt worden in de andere. Het is vaak zelfs heel verfrissend om de opgedane kennis en ervaring in een andere branche toe te passen

3. Waar zie ik kansen?
Het zien van kansen en het grijpen ervan is onlosmakelijk verbonden met ondernemerschap. Misschien woont u in een stad waar er een behoefte is naar een bepaalde dienst. Succesvolle ondernemers springen in op deze behoeften.

4. Hoe wil ik gaan ondernemen?
Er zijn meerdere vormen mogelijk als u ondernemer wilt worden. Er zijn ondernemers die vanuit huis werken als ZZP’er (Zelfstandige Zonder Personeel), er zijn ondernemers die via internet een web-shop willen beginnen of er zijn ondernemers die een pand betrekken met personeel. Sommige ondernemers kiezen ervoor om eerst vanuit huis te werken om de opstartkosten laag te houden en besluiten om na verloop van tijd een kantoorpand te betrekken. U moet er rekening mee houden dat niet alle vormen van ondernemen zich lenen voor het werken vanuit huis.

5. Start ik een eigen concept of bouw ik verder op een al bestaande formule?
Niet alle ondernemers hebben een uniek idee voor hun eigen zaak. Wanneer u wilt ondernemen maar u heeft zelf geen creatief  concept in uw hoofd kunt u ook gaan franchisen. Hierbij start u een vestiging van een al bestaande formule zoals bijvoorbeeld Domino’s Pizza. Op deze manier bent u zelf ondernemer bij een franchiseformule. Om een overzicht te krijgen van alle franchiseformules in Nederland kunt u hier terecht.

6. Wat is mijn vermogen?
Om te ondernemen heeft u in veel gevallen een startkapitaal nodig. In sommige branches heeft u meer startkapitaal nodig. Zo heeft u meer eigen vermogen nodig om een bijvoorbeeld een supermarkt te beginnen, dan wanneer u een cafetaria wilt starten. Bij sommige concepten kunt u zelfs vanuit huis beginnen, hiermee kunt u de starterskosten laag houden. Dit is een voordelige manier om voor toch voor uzelf te kunnen beginnen, zonder daarbij meteen kosten voor een pand te moeten betalen.

7. Hoe schrijf ik een ondernemingsplan?
Een ondernemingsplan schrijven is niet moeilijk maar vaak wel noodzakelijk. Het zorgt ervoor dat u goed in kaart kunt brengen wat uw plannen zijn en waar u bijvoorbeeld kapitaal voor nodig heeft. Ook wil een financierende partij een ondernemingsplan zien, zodat hij weet waar hij in kan investeren.  Ook franchisenemers hebben een ondernemingsplan nodig om bijvoorbeeld bij een bank aan verdere investeringen te komen. Wij hebben alle onderdelen die bij een ondernemingsplan horen voor u op een rijtje gezet met bijbehorende uitleg. Klik hier voor de uitleg over het ondernemingsplan.

 


skyscraper-banner-website
franchise-season-art-class