Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Franchise locaties

Franchise Locatie

Wat is de beste franchise locatie voor een vestiging?

Bij groei in franchise is naast het vinden van een goede franchisenemer het selecteren het bemachtigen van een goede locatie het belangrijkste knelpunt.  De locatie is vooral belangrijk in de horeca en de retail. Een locatie kan een toplocatie lijken maar toch ongeschikt, bijv. omdat er onvoldoende parkeerplaatsen in de buurt zijn of dat het ‘loopje’ of de passsantenstroom toch anders blijkt te zijn.

Net zoals er voor het vinden van franchisenemers een profiel wordt opgesteld worden er ook voorwaarden opgesteld waar de franchise locatie aan moet voldoen: huurprijs, aantal m², de lengte van de winkelpui, het aantal inwoners binnen een bepaalde reistijd, parkeergelegenheid, bestemming, et cetera.

Een locatie die niet aan de voorwaarden voldoet heeft meestal maar weinig overlevingskans, zelfs als de franchisenemer een hele goede ondernemer is.

Witte-vlekkenplan

Volgende stap kan zijn om een witte-vlekkenplan te maken: dit is een lijst of een kaart waarop alle steden of winkelgebieden zijn aangegeven die in aanmerkingen komen om nog een vestiging te openen. Uit het witte vlekken plan volgt meteen het potentieel van een formule in een land. Het wordt dan ook vaak als basis gebruikt voor het opstellen van een lange termijnstrategie.

Quickscan

Dit is een veelgebruikte applicatie waarmee 24/7 via het internet informatie over een bepaalde franchise locatie kan worden opgevraagd. Het wordt met name gebruikt door formulemanagers die locaties krijgen aangeboden. Uit de Quickscan kan van iedere locatie een uitgebreid rapport worden gedownload van iedere locatie in Nederland. Gegevens die hierin terugkomen zijn onder andere demografie, winkelaanbod, concurrentie, demografie, koopkracht binnen de branche, marktruimte en concurrentie.

Vestigingsplaatsonderzoek

Een vestigingsplaatsonderzoek (ook wel ‘vpo’) bestaat uit bureau-onderzoek en veldwerk. Het bureau-onderzoek wordt grotendeels al gedekt door de Quickscan. Het veldwerk wordt verricht door een gespecialiseerde consultant. Deze bestudeert ter plekke de franchise locatie en neemt interviews af van naburige winkeliers en van de lokale overheid. Resultaat is een inschatting van de omzet die op een bepaalde locatie te verwachten is. Deze informatie is natuurlijk erg belangrijk voor zowel de franchisenemer als de franchisegever. Ook wordt deze omzetinschatting gebruikt voor de financieringsaanvraag bij de bank of een andere geldverstrekker.

A, B en C locaties

Franchise locaties worden vaak gecategoriseerd in A, B en C locaties.

Een A1-locatie in een winkelgebied geeft aan dat de plaats van de winkel ligt in het centrum. Deze locatie heeft de meeste traffic en is het duurst om een pand te huren. Er zijn naast de A1 locatie nog een aantal andere benamingen voor gebieden waar winkels gevestigd kunnen zijn.

Een A2-locatie is een locatie gevestigd aan de rand van het stadshart. Toch profiteert een winkel op deze locatie van de klantenrouting in het centrum. Deze locatie ligt vaak in de buurt van parkeerplaatsen.

De B-locatie kan worden omschreven als attractieve aanloopstraten voor de A-locatie. Het zijn straten die interessant zijn voor toeristen omdat hier niet de grote winkelketens gevestigd zijn. De straten in het B-winkelniveau maken een stad uniek. In dit gebied is ook vaak horeca aanwezig.

De C-locatie kan worden omschreven als minder attractieve aanloopstraten voor de A locatie. Het is een gebied met weinig passanten. De winkels op deze locatie zijn moeilijker te bereiken met het openbaar vervoer. Winkels op deze locaties hebben meer mogelijkheden voor de klant om te parkeren in de buurt.

Wilt u graag vrijblijvend in gesprek met een ervaren locatiespecialist? Neem dan contact op met FirstRetail B.V. via info@firstretail.nl of bel met 055 8200 226.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×