Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Juridische franchise informatie

Franchise is samenwerkend ondernemen. Vandaar worden er over de invulling van die samenwerking afspraken gemaakt tussen franchisenemer en franchisegever. Die worden vastgelegd in de franchise overeenkomst. Ook is er een Wet Franchise waar iedereen zich aan moet houden.

Juridische begrippen in franchise

Waar moet u aan denken als franchisegever/franchisenemer

Er zijn een aantal juridische franchise bepalingen waar u als franchisenemer of franchisegever absoluut aan moet denken. Hieronder een kleine opsomming.

  • Het Precontractueel Informatie Document (PID): Het PID bevat alle voor de kandidaat franchisenemer relevante informatie: investeringsbegroting, overzicht van kosten/franchisefee’s, de franchise overeenkomst incl. bijlagen, financiële informatie van de beoogde vestiging en van de franchisegever zelf, etc.  Na ontvangst van het PID krijgt de kandidaat ten minste 4 weken bedenktijd. Gedurende deze ‘stand still’ tijd mag de franchisegever geen wijzigingen in het nadeel van de aspirant franchisenemer.
  • Laat uw franchise overeenkomst altijd toetsen door een gespecialiseerd jurist. Deze overeenkomst wordt bij de start getekend en kan nadien moeilijk worden aangepast. Alles moet dus direct goed geregeld zijn.
  • Belangrijk is de beëindigingsregeling? Het is dus belangrijk dit zeer zorgvuldig te regelen om procedures van beiden kanten te voorkomen.
  • Is er sprake van een soft of hard franchise? Bij hard franchise zijn veel onderwerpen door franchisegever geregeld. Je krijgt meestal meer ondersteuning maar je hebt minder vrijheid.

 

Franchise Juristen en advocaten

Franchise is ook voor advocaten een aparte tak van sport. Het is aan te raden alleen gebruik te maken van in franchise gespecialiseerde advocaten. In Nederland zijn er een beperkt aantal in franchise gespecialiseerde advocatenkantoren. Hieronder noemen wij een aantal van deze juridische franchise specialisten voor u op, waarvan wij van mening zijn dat ze leidend zijn op het gebied van franchise-recht.

  • Nysingh advocaten – notarissen – Bij Nysingh zijn verschillende advocaten gespecialiseerd in franchise werkzaam vanuit de locaties Arnhem, Zwolle, Apeldoorn en Utrecht.
  • Ludwig & Van Dam Advocaten – Gevestigd te Rotterdam en sinds 1996 al actief op het gebied van franchise-recht. De advocaten van Ludwig & van Dam hebben zeker hun sporen verdiend binnen de franchise wereld.
  • LXA The Law Firm – De advocaten van LXA The Law Firm worden veelvuldig ingeschakeld voor het opstellen van franchiseovereenkomsten, het adviseren over bestaande franchiseovereenkomsten en het procederen en adviseren over franchise gerelateerde geschillen. Gevestigd te Amsterdam en ‘s-Hertogenbosch.
  • Fort Advocaten – Fort Advocaten (“FORT”) is een advocatenkantoor gespecialiseerd in vastgoedrecht en ondernemingsrecht met een leidende positie in de retail, vastgoed en hotels & leisure branche. Onze 30 experts adviseren over franchise- en huurgerelateerde zaken, vastgoedtransacties, fusies en overnames. Maar ook bij zakelijke geschillen, arbeidsrecht vraagstukken en herstructureringen.
  • BVD Advocaten – Advocatenkantoor met expertise in Franchise ,(maritieme) aannemerij, de bouw, retail, het onderwijs en de zorg. BVD advocaten is al vele jaren actief in de retail. Wij geloven in franchising. Het is een prachtige manier van ondernemen en samenwerken. Mits alles goed is opgezet, biedt franchise grote voordelen.
  • AG Hart Advocaten & Adviseurs – AG Hart Advocaten & Adviseurs is gespecialiseerd in Juridische diensten, met focus op franchise & e-commerce.

Vrijblijvend franchise informatie ontvangen

Ondernemer worden? Zoek en vind jouw franchiseformule!

Lees meer

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de nieuwste franchisekansen!

Lees meer

De Nationale Franchise Gids

Bestel de Gids met informatie over alle franchiseformules in Nederland!

Lees meer

Recent bekeken formules

×