Wat zijn cijfers over franchise van 2013 in Nederland?

franchiseincijfers
Op deze pagina vindt u cijfers over franchise van 2013 in Nederland. In De Nationale Franchise Krant publiceren wij elk jaar cijfers over franchise, zoals welke formules zijn de grootste formules? Of in welke branche zijn de meeste vestigingen bijgekomen? Op deze pagina kunt u achtergrondinformatie verkrijgen over de cijfers en vindt u het krantenartikel van Franchise in Cijfers 2013.

2013 was een uitdagend jaar, door het mindere economisch klimaat had ondernemend Nederland het moeilijk. In totaal werden er meer dan 12.000 bedrijven failliet verklaard. Ook franchisegevers ondervonden de nadelige gevolgen van de economische crisis. Toch zien we nog een minieme groei van 0,2% in de franchisewereld met betrekking tot het aantal franchisevestigingen. Dit is mede te danken aan de kleinere franchiseformules die vestigingen openden met weinig of geen personeelsleden.

Ook zien we verschuivingen in de nieuw geopende  vestigingen. In de dienstverlening worden de meeste vestigingen geopend. Dit komt doordat het laagdrempelig is om in de dienstverlening een franchisevestiging te starten en ook door de lage opstartkosten. Een franchisenemer in de dienstverlening heeft soms bijvoorbeeld de mogelijkheid om met een kantoor aan huis te  starten, hierdoor is hij niet gebonden aan de kosten van een pand.

Jumbo was in 2013 de snelst groeiende franchiseformule. dit komt mede doordat er maar liefst 78 C1000vestigingen zijn overgenomen. Van autonome groei was minder sprake. Dit geldt ook voor de formule Mitra, die een aantal eigen vestigingen in franchise heeft omgezet. Een snel groeiende formule wil niet zeggen dat deze formule ook succesvol is, snel groeien kan in sommige gevallen een liquiditeitsprobleem veroorzaken.

De Nationale Franchise Krant – statistieken franchise

In de nieuwsbrief plaatsen wij ook regelmatig artikelen met betrekking tot economische ontwikkelingen en nieuws over nieuwe formules of nieuw geopende vestiging. Wilt u op de hoogte blijven van nieuws uit de franchisewereld? Meldt u dan aan voor onze wekelijkse en gratis nieuwsbrief.

 

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise