Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

1,3 miljard extra tijdens de feestdagen

Naar verwachting kan de Nederlandse detailhandel tijdens de feestdagen rekenen op 1,3 miljard euro extra omzet. In de maanden november en december geeft ieder huishouden namelijk 170 euro  extra uit in de winkels. Dat meldde het CBS afgelopen maandag.

Met name de speelgoedwinkels profiteren van de feestdagen tijdens de laatste twee maanden van het jaar. Tijdens deze maanden wordt ongeveer dertig procent van de jaaromzet gerealiseerd. De omzet uit deze branche is goed voor meer dan de helft van de totale omzet tijdens de laatste twee maanden. Gemiddeld wordt per kind 110 euro uitgegeven aan speelgoed in november en december.

Na de speelgoedbranche profiteren slijterijen het meest van extra feestdagenomzet, gevolgd door winkels in huishoudelijke artikelen en elektronicazaken. Internetwinkels kunnen rekenen op een extra omzet van 13,5 procent. Supermarkten, schoenwinkels en kledingwinkels boeken minder omzet dan het gemiddelde in de detailhandel tijdens de laatste twee maanden. De doe-het-zelfbranche profiteert niet van de extra omzet en heeft het zelfs minder druk dan de eerdere tien maanden van het jaar.