Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

5 tips voor een beginnende zzp’er!

12 augustus 2022

Werk je in loondienst, maar ben je op zoek naar meer vrijheid? Dan overweeg je mogelijk om als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) aan de slag te gaan. Voor veel mensen is dit een grote stap, want je bent ineens zelf verantwoordelijk voor jouw inkomen. Daarnaast zijn er nog genoeg zaken die je moet regelen voordat je aan de slag gaat als zzp’er. Om ervoor te zorgen dat jij probleemloos kunt beginnen aan jouw nieuwe uitdaging, zetten we in deze tekst vijf tips voor een beginnende zzp’er op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

1. Bepaal je uurtarief
Veel zelfstandig ondernemers werken op basis van een uurtarief. Daarom moet je voor jezelf bepalen hoeveel je per uur vraagt als je als zzp’er aan de slag gaat. Veel zzp’ers vinden dit lastig om in te schatten. Je wilt niet te hoog inzetten, want dan loop je mogelijk klanten mis. Een te laag uurtarief kan er echter voor zorgen dat er niet genoeg geld binnenkomt. Om te bepalen wat een goed tarief is, kijk je binnen jouw branche wat andere zzp’ers vragen. Dit kan je helpen om zelf een goed uurtarief te bepalen.

2. Open een zakelijke rekening
Zzp’ers zijn in Nederland niet verplicht om een zakelijke rekening te openen, maar toch heeft dit wel de voorkeur. Met behulp van een zakelijke rekening voor zzp kun je zakelijk geld en privégeld namelijk van elkaar scheiden. Bovendien straal je professionaliteit uit richting jouw klanten. Bij een zakelijke rekening aanvragen geef je namelijk aan dat de rekening op naam van jouw bedrijf komt te staan. Op deze manier zien klanten jouw bedrijfsnaam op hun bankafschrift als ze geld naar je overmaken.

3. Verzeker jezelf goed
Wanneer je in loondienst werkt, hoef je zelf niet na te denken over verzekeringen. Jouw werkgever regelt dit dan namelijk allemaal voor jou. Als zzp’er ben je hier zelf verantwoordelijk voor. Je bent niet verplicht om jezelf te verzekeren, maar dit is wel aan te raden. Verzeker je bijvoorbeeld voor arbeidsongeschiktheid, zodat je een uitkering krijgt als je arbeidsongeschikt raakt. Daarnaast kun je als zzp’er ook nog een aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering afsluiten.

4. Denk na over je pensioen
Net als voor verzekeringen geldt ook voor het pensioen dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent als je aan de slag gaat als zzp’er. Het is belangrijk dat je tijdig begint met het opbouwen van pensioen, want anders heb je later misschien te weinig geld om van rond te komen. Je kunt je aanmelden bij een pensioenfonds, maar ook iedere maand zelf en bedrag opzij zetten voor jouw pensioen.

5. Zet een administratie op
Boekhouden is waarschijnlijk niet jouw favoriete bezigheid, maar je moet er wel mee aan de slag als je zelfstandig ondernemer wordt. Bedrijven zijn volgens de wet namelijk verplicht om een goede administratie te voeren. Zo moeten offertes en facturen die je verstuurt bijvoorbeeld aan een aantal eisen voldoen. Reden genoeg om een administratie op te zetten voordat je aan de slag gaat. Stel bijvoorbeeld een standaard format op voor facturen en offertes. Daarnaast kun je overwegen om een boekhoudprogramma aan te schaffen, zodat je minder tijd kwijt bent aan de administratie van jouw bedrijf.

×