Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

5 veel gestelde vragen over de rijstkoker

12 februari 2025

 

Een rijstkoker is een handig apparaat in de keuken voor iedereen die regelmatig rijst bereidt. Maar als je er nog nooit een hebt gebruikt, kun je een paar vragen hebben over hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Wij beantwoorden de vijf meest gestelde vragen over de rijstkoker. Zo helpen we je op weg naar perfect gekookte rijst!

Hoe werkt een rijstkoker?

Een rijstkoker werkt eigenlijk heel eenvoudig. Je voegt rijst en water toe aan de binnenpan en schakelt het apparaat in. De rijstkoker verwarmt de inhoud totdat al het water is opgenomen of verdampt. Zodra de rijst gaar is, schakelt de rijstkoker automatisch over naar een warmhoudstand, zodat je rijst perfect op temperatuur blijft zonder door te garen.

De meeste modellen werken met een ingebouwde thermostaat die de temperatuur van de rijst en het water regelt. Zodra het water verdampt is, stijgt de temperatuur en schakelt het apparaat zichzelf uit of over naar de warmhoudfunctie. Zo heb je helemaal geen omkijken naar het kookproces en zet je altijd zachte, luchtige rijst op tafel.

Hoeveel water moet je toevoegen?

De hoeveelheid water die je nodig hebt, verschilt per soort rijst die je kookt. De meeste rijstkokers hebben maatstreepjes aan de binnenkant van de pan die aangeven hoeveel water je moet toevoegen. Je kunt de volgende richtlijnen gebruiken.

  • Witte rijst (bijv. basmati of jasmijnrijst) is 1 deel rijst op 1,5 delen water
  • Zilvervliesrijst koken doe je met 1 deel rijst op 2 delen water
  • Sushirijst is 1 deel rijst op 1,25 delen water
  • Quinoa of andere granen koken doe je met 1 deel graan op 2 delen water

Het is altijd een goed idee om de instructies van je rijstkoker en de verpakking van je rijst te raadplegen voor de juiste verhoudingen.

Kan een rijstkoker meer dan alleen rijst koken?

Ja! Een rijstkoker is veelzijdiger dan je misschien denkt. Je kunt er naast rijst ook andere gerechten in bereiden, zoals quinoa en bulgur, maar met een andere kooktijd. Ook havermout en pap kun je hierin maken. Ook gestoomde groenten zijn perfect klaar te maken in een rijstkoker. Veel rijstkokers hebben een stoommandje waarin je groenten kunt stomen terwijl de rijst kookt. Sommige modellen kunnen zelfs worden gebruikt om langzaam soepen of stoofpotten te garen.

Moet je de rijst eerst wassen?

In de meeste gevallen is het aan te raden om de rijst te wassen voordat je deze in de rijstkoker doet. Dit helpt om overtollig zetmeel te verwijderen, wat voorkomt dat de rijst te plakkerig wordt. Je kunt de rijst wassen door de rijst in een kom met water te spoelen en het water een paar keer te verversen totdat het helder is. Dit is vooral belangrijk bij sushirijst en basmatirijst, omdat deze rijstsoorten van nature veel zetmeel bevatten.

Hoe maak je een rijstkoker schoon?

Het schoonmaken van een rijstkoker is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Laat de rijstkoker bijvoorbeeld altijd afkoelen voordat je hem schoonmaakt. Verwijder ook de binnenpan en was deze met warm water en afwasmiddel. Gebruik een zachte spons om krassen te voorkomen. Veeg de binnenkant van de rijstkoker schoon met een vochtige doek. Let op dat je geen water op de elektrische onderdelen morst.

Tip: wil je gerechten warmhouden voor langere tijd, dan is een chafing dish een goede aanvulling op je keukengerei. Zo serveer je altijd warme en smaakvolle maaltijden!

×