72% franchiseketens slecht op de hoogte nieuwe Ziektewet

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

ziektewetMaar liefst 72% van beslissers binnen franchiseketens is niet op de hoogte van de gevolgen van de nieuwe Ziektewet die per 1 januari a.s. van kracht wordt. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door De Nationale Franchisegids onder 800 franchisegevers. Gevolg van de Ziektewet is dat tal van kosten en taken overgaan van overheid naar werkgever.

Zo is de werkgever die iemand tijdens diens proeftijd ontslaat waarna diegene zich ziek meldt tot 12 jaar aansprakelijk voor de kosten. De kosten voor een wekgever kunnen voor een zieke werknemer met een modaal inkomen van € 45.000 zelfs na dienstverband van slechts één dag oplopen tot € 230.000. In de retail betekent dat in de meeste gevallen ook meteen het einde van het bedrijf. Juist in franchise en retail zijn de risico’s extra groot omdat hier veel gebruik wordt gemaakt van part timers, nu urencontracten en flexwerkers.

De gevolgen van de Ziektewet werden woensdag jl. gepresenteerd in een seminar voor franchisegevers georganiseerd door mkbasics.nl. Casemanager Cisca Companjen van mkbascis.nl: “Alhoewel de materie best ingewikkeld is kun je met eenvoudige maatregelen veel schade voorkomen. Neem bijvoorbeeld standaard in je werkwijze op dat een werknemer na ontslag geholpen wordt bij aanvraag WW uitkering, zo wordt vaak al voorkomen dat de werknemer alsnog kiest voor een ziektewetaanvraag. Verder verwacht ik dat hierdoor de populariteit van payrolling zal toenemen. De payroller neemt het risico over en kan, als in arbeidszaken gespecialiseerde werkgever, veel beter en efficiënter met deze materie omgaan. ”

Belangstellenden kunnen hier de whitepaper ‘Modernisering Ziektewet’ aanvragen.

 

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

  • Ben Brans

    Wij zien nu al een toename binnen diverse franchiseketens om medewerkers te payrollen. Payper doet dat bijvoorbeeld al voor Albert Heijn franchisers, Subway, Hema en meer horeca en retailers. Mochten er franchisegevers of franchisenemers geinteresseerd zijn in advies, neem vrijblijvend eens contact op voor een advies. Overigens is de Ziektewet niet het enige zorgenpunt. Ook de nieuwe Wet Flex en Zekerheid geeft weer haken en ogen en wat te denken van de cao loze tijden binnen de horeca branche. Payper heeft daar een een goed oplossing voor. Met behoudt van een goed pensioen en andere (secundaire) arbeidsvoorwaarden.

    Reply

  • Ben Brans

    Ik bedoelde natuurlijk de nieuwe Wet Werk & Zekerheid!

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.