Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

‘Aantal faillissementen daalt met 10 procent’

2013 vertegenwoordigde een recordhoeveelheid aan faillissementen in de Nederlandse bedrijfswereld. 2014 laat een optimistischer ontwikkeling zien, het aantal faillissementen neemt af met tien procent.

Dit stelt kredietverzekeraar Atradius in een halfjaarlijkse rapportage. De verzekeraar meent dat deze daling het sterkst is van bijna alle landen in de Eurozone. Ierland is het enige land waar zich ook een dergelijke daling laat zien.

In het eerste kwartaal was al sprake van een “duidelijke kentering”. Het aantal faillissementen lag toen al 23% lager dan in diezelfde maanden een jaar eerder. Die lijn zet zich in de rest van dit jaar door, zo verwacht de kredietverzekeraar. Voor heel dit jaar rekent Atradius op 8.500 bedrijfssluitingen. Vorig jaar bereikte het aantal bankroeten volgens de cijfers van het bedrijf nog een hoogtepunt, met bijna 9.500 bedrijven.

Dat was een stijging van een kleine tien procent in vergelijking met een jaar eerder. Ondanks de daling dit jaar ligt het aantal faillissementen nog altijd twee maal zo hoog als in de jaren voorafgaand aan de crisis.

Ook in de eurozone komt een einde aan de faillissementengolf, zo verwacht Atradius. In de achttien eurolanden neemt het aantal bankroeten met 2,1 procent af. Vorig jaar was dat nog een toename van 4,4 procent. Oorzaak voor de daling is het economische herstel, dat in het najaar van 2013 inzette.