Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Aantal faillissementen daalt snel

07 oktober 2015
Uit onderzoek van Faillissementdossier.nl blijkt dat het aantal faillissementen in de eerste drie kwartalen van dit jaar met 27 procent is gedaald ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar. In de eerste negen maanden van 2015 gingen in totaal 5.589 bedrijven en instellingen failliet. Dat zijn er nog altijd ruim drie keer zoveel als voor de crisis. In de eerste drie kwartalen van 2007, het laatste jaar voorafgaand aan de crisis, waren er 1771 faillissementen.

In het derde kwartaal dit jaar daalde het aantal faillissementen nog sterker dan in de eerste twee kwartalen; liefst 35 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014.

De daling houdt volgens faillissementdossier.nl verband met het herstel van de economie en het aantrekken van het consumentenvertrouwen, als gevolg van de lage energieprijzen en de stijging van de koopkracht. Vooral in de horeca zijn minder bedrijven onderuit gegaan. Het aantal failliete hotels verminderde met 40 procent, het aantal restaurants, cafetaria’s en ijssalons met 35 procent. Bij cafés bleef de daling relatief beperkt tot 25 procent. Koninklijke Horeca Nederland is blij met deze daling. “We praatten tot voor kort nog van een fragiel herstel. Dat woord fragiel kun je nu wel weglaten. Het herstel is fundamenteel”, aldus Joris Prinssen, woordvoerder van de brancheorganisatie tegen faillissementendossier.nl.

Ook in de bouw en de detailhandel waren er fors minder faillissementen, respectievelijk 27 procent en 25 procent.

Opvallend was de toename van het aantal failliete schoenenwinkels. Terwijl aanzienlijk minder kledingwinkels (30 procent) het loodje legden, verdubbelde het aantal failliete schoenenwinkels tot 34 procent.

Het herstel is vooral te zien buiten de Randstad. Hier is het aantal faillissementen in de afgelopen negen maanden gedaald. Zeeland liep op provinciaal niveau voorop. Gevolgd door de provincies Groningen en Overijssel.