Aantal faillissementen gedaald

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Het aantal faillissementen is in mei 2014 met maar liefst 33 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste daling in een maand in de afgelopen twee jaar. De afgelopen maand zijn 829 bedrijven en instellingen failliet verklaard tegenover de 1231 in mei 2013.

Aantrekken economie
De daling is een gevolg van het weer voorzichtig aantrekken van de economie in de laatste kwartalen van vorig jaar en het daaruit voortvloeiende herstel van het consumentenvertrouwen. Over de eerste vijf maanden van dit jaar daalde het aantal faillissementen met ruim 20 procent tot 4588. In veruit de meeste sectoren gingen deze periode minder bedrijven en instellingen op de fles. 

Minder faillissementen in retail
Het aantal winkels dat failliet ging is in de periode januari tot en met mei afgenomen. Met een daling van ruim 33 procent doen vooral kledingwinkels het goed. Vooral textielsupermarkten doen het beter; zij zien hun omzet toenemen. Winkels in dameskleding kampen echter nog steeds met dalende verkopen.

Horeca
Tot mei bleef het aantal faillissementen in hotels, restaurants en cafés toenemen. In mei was er sprake van een positieve ontwikkeling: er werden slechts 27 faillissementen uitgesproken, 50 procent minder dan in april. Het CBS maakte afgelopen week bekend dat de omzet van de horeca in het eerste kwartaal groeide met 1,6 procent. Dit was het hoogst gemeten groeicijfer in één kwartaal sinds 2006. Alleen cafés laten het enigszins afweten. Cafés kampen met de negatieve effecten van de btw- en accijnsverhogingen. Ook is de leeftijdsgrens voor alcohol per 1 januari 2014 verhoogd.

Pakketbezorgers
In de transportsector steeg het aantal faillissementen in mei met 50 procent tot 48. Dat is opmerkelijk, want juist in deze branche was er eind vorig jaar en in de eerste vier maanden van 2014 sprake van een flinke daling. In mei gingen vooral meer koeriersbedrijven failliet.

Bouw
In de bouw bleef het aantal bedrijven dat failliet ging echter dalen. De sector telde in de eerste vijf maanden 509 ondernemingen die het niet langer konden bolwerken. Dat was bijna 40 procent minder dan in de overeenkomstige periode vorig jaar.

Delen:

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise