Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Aantal gestarte bedrijven 2021 bijna op recordhoogte

14 april 2021
Aantal bedrijven record aantal 2021
Het afgelopen kwartaal heeft het aantal bedrijven in Nederland een behoorlijke groei ondervonden. Maar liefst 80.000 ondernemers startten een bedrijf. Het aantal faillissementen is relatief constant gebleven. Hierdoor is er een groei ontstaan van 50.000 bedrijven. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020 is dat een stijging van 50%, zo meldt Graydon.

Ook de food branche heeft een soortgelijke groei meegemaakt. Zo is het online bestellen van eten een trend die zich in 2020 sterk heeft ontwikkeld. Food delivery franchisevestigingen hebben het met name druk. De omzet van maaltijd bezorgen groeide vorig jaar namelijk met maar liefst 37%.

Het aantal bedrijven dat om non-faillissement redenen is gestopt ligt lager dan in het eerste kwartaal van 2020. Dit zijn er 26.000.

Gert van den Berg, analist bij Graydon, zegt dat de crisis dus niet voor elke ondernemer een bedreiging is. “Veel ondernemers hebben het nu zwaar, maar deze cijfers laten dus zien dat anderen met een nieuw bedrijf juist goed in weten te spelen op de lastige omstandigheden”, aldus Gert.

Het aantal bedrijven dat is gestart verschilt per sector. Zo heeft, volgens Graydon, de sterke groei van verkoop via internet geleidt tot een grotere groei in de groot- en detailhandel. Deze sector heeft, ten opzichte van het eerste kwartaal van 2020, een groei doorgemaakt van 31,8%.

Het overschot van de nieuw opgerichte bedrijven zijn klein in omvang. Zo heeft 97,9% van deze bedrijven 1 tot 4 mensen in dienst. Hiervan is 67,6% een eenmanszaak.

×