Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Aardverschuiving in sportwinkels

Uit onderzoek van De Nationale Franchise Gids blijkt dat Aktie Sport nog de grootste sportretailer van Nederland is, tweede is Intersport. Lang zal dit naar verwachting niet duren: Intersport is ook de snelst groeiende sportformule terwijl het aantal winkels van Aktie Sport in hoog tempo afneemt. Intersport groeide in 2016 met acht vestigingen, verder zijn verschillende vestigingen gereloceerd en fors in vloeroppervlak uitgebreid.  “Intersport durft keuzes te maken op het gebied van assortiment, uitstraling winkel, vestigingsplaats, winkeloppervlakten, en specialismen, hierdoor kiezen ondernemers om de stap naar ons te maken”, aldus Ruud Morien, Aquisitiemanager Intersport Nederland.
Top 6  sportretailers van Nederland winkels
1. Aktie Sport 120
2. Intersport 85
3. SPORT 2000 74
4. Perry Sport 52
5. Bever Zwerfsport 40
6. Runnersworld 31

 

Aktie Sport
Opvallend is verder dat de nr. 1 grootste sportketen Aktie Sport ook de grootste verliezer is:  in 2016 sloten maar liefst 50 winkels de deuren. De recente overname door JD Sports van Perry Sport en Aktiesport leidt tot een kleine aardverschuiving in de branche: volgens verschillende bronnen blijven er van beide formules nog maar circa dertig vestigingen over. Perry Sport wordt van een algemene sportwinkel veranderd in een sportspeciaalzaak gericht op running, training en adventure aldus Bote Galema marketing director bij het moederbedrijf.

Afname zelfstandige sportwinkels
Het aantal sportwinkels is in 2016 licht afgenomen van 1.197 naar 1.178. De afname wordt vooral veroorzaakt door Aktie Sport en sluiting van zelfstandige sportwinkels. Een belangrijke speler die inzet op groei is het Franse Decathlon: zij opende in juni vorig jaar in Arnhem in de Rijnhal de grootste sportzaak ter wereld met een vloeroppervlak van maar liefst 5.000 m². Toch lijkt Decathlon in Nederland van haar geloof af te stappen. Volgens haar CEO Eric Bodhuin, is Decathlon voornemens om in de komende jaren twintig kleinere winkels in de binnensteden te openen.