Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Albert Heijn moet mogelijk miljoenen betalen aan franchisenemers

Albert Heijn moet mogelijk miljoenen overmaken naar de franchisenemers. De aanleiding hiertoe is dat veel franchisenemers zich benadeeld zouden voelen op het gebied van prijzen, kosten en bonussen. De Hoge Raad oordeelde vrijdag 18 juni jl. dat de zaak weer moet worden behandeld.

De supermarktformule moet meer duidelijkheid geven over het franchisecontract. Veel franchisenemers zouden de begrippen in contracten te vaag vinden. De ondernemers beweren miljoenen euro’s te zijn misgelopen. Albert Heijn moet ook inzicht gaan geven in de financiën tussen franchisenemers en Albert Heijn over 2008 tot op heden.

Onduidelijke begrippen

De begrippen in de contracten zouden ‘te veel ruimte bieden voor interpretatie’. Voorbeelden van de desbetreffende begrippen zijn ‘belastprijs’, ‘Action Discount Resultaat’ en ‘belastprijs’. Deze boekhoudkundige begrippen moeten beter worden uitgelegd.

Ruim 240 franchisenemers hebben een bezwaar getekend aan de uitleg van Albert Heijn over het contract. Het gerechtshof in Amsterdam heeft toen het merendeel afgewezen. De Hoge Raad denkt daar anders over.

Albert Heijn zegt graag al klaar te willen met de zaak. Momenteel gaat Albert Heijn het arrest bestuderen en in beraad over de vervolgstappen. Albert Heijn geeft ook aan de waarde van de franchisenemers in te zien. Zij beheren ongeveer een derde van het totaal aantal vestigingen.

×