Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Albert Heijn zet eerste stap naar emissievrij bezorgen

Albert Heijn heeft als doel om vanaf 2025 zonder emissie boodschappen te bezorgen. De eerste stap is al gezet in Amersfoort. Daar worden de boodschappen van Albert Heijn met een LEV bezorgd. Dit staat voor Light Electronic Vehicle. Albert Heijn wil er voor zorgen dat deze elektrische bezorg bussen binnen twee jaar in het hele land bezorgen. Ook worden er elektrische bezorgfietsen getest in Breda.

De elektrische bezorg bus is redelijk compact met een breedte van 1,40 m. Dit zorgt voor wendbaarheid wat goed van pas komt in de binnenstad. De bus heeft een top snelheid van 65 km/ u en kan tot 130 kilometer rijden met een volle accu. In de laadruimte is er plek voor 36 boodschappenkratten. In juni zullen er veertien van dit soort busjes rondrijden.

Bezorgen op de fiets

Ook in Breda worden bezorg alternatieven getest. Zij proberen de elektrische bezorgfietsen uit. Deze fietsen maken gebruik van een laadruimte met plek voor twintig boodschappenkratten. Als de proef succesvol is zullen er meer van dit soort fietsen worden ingezet.

Emissievrije alternatieven

Vanuit Albert Heijn wordt er met een positieve blik gekeken naar de toekomst van emissievrij bezorgen. ”Steeds meer mensen laten hun boodschappen thuis bezorgen. Het afgelopen jaar helemaal. Dat zorgt ook voor meer verkeer van onze bezorgauto’s. Daarom kijken we continue of dit stiller en milieuvriendelijker kan en testen we daarmee ook volop”, aldus Philip Padberg, directeur e-commerce Albert Heijn.

Minder afgelegde kilometers

Naast het elektrisch bezorgen neemt Albert Heijn ook andere stappen om hun doelstelling te realiseren. Zo hebben de routes die de bezorgers rijden invloed op de hoeveelheid uitstoot. Albert Heijn maakt gebruik van een netwerk van zeven lokale Home Shop Centers en 23 HUB’s. Zo kan er zo efficiënt mogelijk vanaf het magazijn naar de klant worden gereden zonder onnodige kilometers te maken. Albert Heijn maakt hiernaast ook gebruik van diverse algoritmes. Deze worden gebruikt bij het plannen van de bezorgritten. In 2020 hebben deze maatregelen de CO²-uitstoot per rit verlaagd met ongeveer 20%.

×