Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Alleen Ekoplaza en Albert Heijn goed op weg met duurzaam voedsel

Albert Heijn en Ekoplaza zijn als enige supermarkten goed bezig  om duurzaam voedsel te stimuleren. Dit blijkt uit de halfjaarlijkse lijst van stichting Natuur en Milieu.

Supermarkten zouden zich meer focussen biologisch eten, meer aandacht voor de herkomst van producten en minder plastic gebruiken. Daar bleek, uit de lijst van stichting Questionmark, weinig van gerealiseerd te zijn. De stichting publiceert hun lijst om elk half jaar. Questionmark heeft het onderzoek uitgevoerd met een aantalonderzoekers bij verschillende supermarkten. De supermarkten die naar voren komen in het onderzoek zijn Jumbo, Lidl, Plus, Aldi, Albert Heijn, Dirk, Ekoplaza en Coop.

Voorlopers

Albert Heijn en Ekoplaza komen naar voren als voorlopers op het gebied van duurzaamheid. Ekoplaza verkoopt veel producten van biologische oorsprong en zet weinig vleesproducten in hun folders. Albert Heijn geeft de klant inzicht in de herkomst van producten.

Rood vlees

Over het algemeen wordt er bij supermarkten weinig transparantie geboden als het gaat om de oorsprong van de producten. Er zou veel rood vlees staan in de reclamefolders. Het zou gaan om ruim 90 procent.

Geen stuntprijzen meer

Volgens Rob van Tilburg, woordvoerder organisatie Natuur en Milieu, wordt het de klant lastig gemaakt om te kiezen voor de duurzamere optie. “Wij dagen supermarkten uit om een plantaardiger dieet het nieuwe normaal te maken. Concrete doelstellingen en stoppen met stuntprijzen voor vlees zijn daarin de eerste stappen.”

plastic reductie

Supermarkten hebben in 2019 beloofd om het gebruik van plastic in hun verpakkingen te reduceren. Bijna 90 procent van de supermarkten kunnen geen cijfers vrijlaten over de reductie. Albert Heijn is de enige supermarkt die inzicht heeft gegeven in hun vermindering omtrent plastic gebruik. Albert Heijn heeft in de afgelopen jaren ongeveer 7 procent minder plastic gebruikt in zijn verpakkingen.

×