Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

BackWERK gaat voor flinke uitbreiding in Nederland

De Duitse bakkersformule BackWERK wil gaan uitbreiden in Nederland. De bakkerijketen wil dit jaar in ons land nog zeker tien nieuwe vestingen openen. Daarbij richt de Duitse formule zich onder meer op het zuiden en oosten van het land. Zo komen Eindhoven en Enschede in ieder geval aan de beurt, aldus managing director Dick de Vilder in RetailTrends.

Negen jaar geleden zette BackWERK voet in Nederland en inmiddels telt de formule hier vijftien vestigingen. De komende maand zullen er nog drie nieuwe winkels geopend worden. Twee daarvan komen er in Rotterdam, wat past bij de focus op grote steden. BackWERK zal nog wel even wachten met een stad als Maastricht. “Op het moment dat we in Venlo en Roermond openen, begint dat ook interessant te worden.”

Versterken concept BackWERK

BackWERK loopt regelmatig tegen het probleem aan dat de huurprijzen van goede locaties te hoog zijn en daardoor onbereikbaar. BackWERK mikt op high traffic locaties voor een hoge omloopsnelheid. Met het versterken van het concept, moeten deze locaties in de toekomst beter bereikbaar worden. De vilder: “Als een winkel te duur is kun je net zo lang doorzoeken tot je er een tegenkomt die wel betaalbaar is, of je kunt ervoor zorgen dat de omzet in de winkel stijgt, zodat zulke locaties binnen bereik komen.”

BackWERK Nederland

Volgens De Vilder is het uiteindelijk de bedoeling dat BackWERK doorgroeit naar zo’n 120 winkels in Nederland, waardoor het niet meer noodzakelijk is om op een toplocatie te zitten. “Daarvoor moeten we eerst fors groter worden.”

De Nederlandse filialen van BackWERK zijn door het krijgen van een Nederlands tintje geen exacte kopieën van de Duitse filialen. “We hebben een speciale huisstijl ontwikkeld, gericht op deze markt. Duitsers zijn gehecht aan kleine, knusse winkels. In Nederland is het juist een trend om een ruime, lichte winkel te hebben met open keukens,”, legt Vilder uit.

Concurrentie fastfoodketens

De eerste BackWERK-locatie werd in 2001 geopend in Dusseldorp en vanaf 2003 werd het een franchiseformule. Inmiddels heeft de keten ruim 340 locaties in Duitsland en BackWERK breidt het bestaande aantal van vijftien vestingen verder uit in Nederland. Daarnaast zijn er ook nog vestigingen te vinden in Oostenrijk, Slovenië en Zwitserland. Daarmee groeit de keten langzaam uit tot een serieuze concurrent voor de grote fastfoodketens.

×