Benchmarking werkt voor Formido’s Bodegraven en Waddinxveen

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

Data om te leren, signaleren en anticiperen
Data gebruiken om van elkaar te leren én om je eigen bedrijf nog beter te maken. Patrick Zwanenburg (33) maakt in zijn Formido-winkels in Bodegraven en Waddinxveen graag gebruik van zoveel mogelijk gegevens om de bedrijfsvoering optimaal te houden.

Vader Tom Zwanenburg begon in 1980 met de exploitatie van Formido in Bodegraven. Enkele jaren later kwam daar Waddinxveen bij. Hij besmette zijn zoons Patrick en Maykel (31) al vroeg met het detailhandelsvirus en dat resulteerde erin dat de broers de winkels nu samen runnen, met zeventig medewerkers. “Ik hou me voornamelijk bezig met marketing en financiën”, legt Patrick uit. “Mijn broer doet veel met bijvoorbeeld personeelsplanningen.”

De CFO van Formido, Adriaan van den Berkhof, heeft over afgelopen jaar een benchmark gemaakt voor de broers. Hierin kunnen zij zien hoe hun Formido-winkels presteren ten opzichte van die van hun collega’s. Bijna alle Formido-ondernemers doen aan een dergelijke benchmark mee, aldus Patrick. In de benchmark zijn ook oppervlakte en omzet meegenomen, zodat de vergelijking tussen de vestigingen daadwerkelijk hout snijdt. “Ik ben enorm voorstander van benchmarken”, zegt Zwanenburg. “Je ziet snel waar je het goed doet en waar je eventueel achterblijft. We bespreken dit ook met onze medewerkers. Wij presteren landelijk gezien prima op het gebied van kostenbeheersing, omzet en rendement.”

Twee jaar geleden signaleerden de broers een toename in de omzet van badkamers. “Een landelijk beeld op dit moment, maar wij wisten het toen al. De benchmark bevestigt dit beeld.  Als ondernemer houd je sowieso de externe trends in de gaten. Op deze manier kunnen we snel en goed op ontwikkelingen inspelen. Iets waar we nu profijt van hebben, want onze badkamerafdeling staat 20% in de plus. Signaleren en anticiperen dus.”

Is het franchisen bij Formido iets voor u? Klik hier voor meer informatie.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website