Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Blokker verontwaardigd over staatssteun HEMA

Er gaat sinds kort het gerucht rond dat HEMA staatssteun zou kunnen krijgen van de Nederlandse overheid. Dit gerucht heeft tot veel verontwaardigde reacties geleid bij verschillende retailers. Zo ook bij Michiel Witteveen, eigenaar van Blokker, Intertoys en Big Bazar.

Michiel Witteveen is vooral verontwaardigd omdat zijn roep om hulp bij de overheid nog niet zo lang geleden werd afgewezen. Hij vroeg voor Intertoys een garantstelling op een banklening maar kreeg nu op rekest door de overheid. ‘’HEMA is een prachtig bedrijf met meer dan 9000 werknemers in Nederland, maar hun expansieplannen zijn vooral gericht op Mexico. Waarom moet de belastingbetaler daaraan meebetalen? Waarom moeten zij ervoor opdraaiden dat HEMA is leggeharkt door private equity? En Waarom kan Marcel Boekhoorn niet zelf bijtappen als het even lastig wordt? Hij is miljardair.’’ Aldus Witteveen.

Waar HEMA werktijdverkorting en huurkorting aanvroeg bij de overheid, deed Blokker dit niet. Pas als de Blokker verplicht had moeten sluiten had Witteveen steun aangevraagd. ‘’Dan was het buiten onze macht geweest’’. Voor Intertoys, een andere grote winkelketen van Witteveen, vroeg hij wel een overheidsregeling aan voor grote bedrijven die door de coronacrisis in de problemen kwamen. Toen die garantstelling werd aangevraagd werd dit door de overheid afgewezen. Daarom is het nu juist zo krom dat retail-concurrent HEMA wel overheidssteun zou krijgen.

Ook vindt Witteveen dat de overheid niet duidelijk is over de criteria waar je aan moet voldoen om steun te krijgen. ‘’Als ik lees dat Praxis-moeder Maxeda vanwege de coronacrisis werktijdverkorting en belastinguitstel heeft gekregen, maar tegelijkertijd 41% meer omzet heeft gedraaid, denk ik ook: dát is even lekker. Wat zijn nu de maten waarmee gemeten wordt?’’

×