Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Boekhoorns nucleaire bom

Recent werd bekend dat de schuldeisers van HEMA de nieuwe eigenaar zijn van de warenhuisketen. Ze zijn echter nog niet van Marcel Boekhoorn af, hij zou namelijk een ‘’nucleaire bom’’ onder het bedrijf gelegd hebben in de vorm van een belastingaanslag van ruim honderd miljoen euro.

Eerder werd al bekend dat Boekhoorn een fiscale valstrik bedacht had in een poging om HEMA niet kwijt te raken. De recente kwijtschelding van 450 miljoen euro aan schulden van HEMA wordt aangemerkt als belastbare winst. Volgens het FD kan dit leiden tot een claim van 25% over die 450 miljoen euro van de fiscus, wat neerkomt op 112,5 miljoen euro.

Fiscale constructie

Boekhoorn heeft voor de fiscale constructie een aparte vennootschap opgetuigd. In deze vennootschap zitten ook compensabele verliezen, die voor een nieuwe eigenaar een waarde hebben van zo’n 20 miljoen euro. Voor zowel de compensabele verliezen als de belastingclaim moeten potentiële kopers van HEMA eerst een akkoord bereiken met Boekhoorn. Dankzij deze constructie heeft hij een plek veiliggesteld aan de onderhandelingstafel bij het verkoopproces.

De nieuwe vennootschap die boven de HEMA zit heet Bonubo, wat een afkorting is voor ‘’Boekhoorns nucleaire bom’’. Hij heeft in het verleden ook al vennootschappen opgericht met een achterliggende betekenis. Zo had hij eerder ook de bv Bowolar, wat dan weer zou staan voor ‘’Boekhoorn wordt lachend rijk’’.

Akkoord sluiten

De makkelijkste manier voor een nieuwe eigenaar van HEMA is om onder de mogelijke belastingaanslag uit te komen door een akkoord te sluiten met Boekhoorn. De koper zal dan echter wel flink moeten betalen aan Boekhoorn. Dankzij deze constructie houdt Boekhoorn invloed op de verkoop van HEMA. Hij heeft ondertussen al zo’n 115 miljoen euro geïnvesteerd in het bedrijf, 35,8 miljoen euro direct naar HEMA en het overige bedrag naar de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital die voor Boekhoorn eigenaar was.

Boekhoorns onderhandelingspositie wordt dankzij de fiscale constructie flink versterkt. Hij kan ook met zichzelf onderhandelen, waardoor er altijd een akkoord komt.

×