Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Blokker-eigenaar wil over 3 jaar naar de beurs

Michiel Witteveen wil zijn pas verworven winkelketen Blokker over drie jaar naar de beurs brengen. Zijn belangrijkste aandeelhouders moeten geen pensioenfondsen of grote beleggers worden, maar klanten die zegeltjes sparen. “Elke volle spaarkaart levert een aandeel op. Zo geef ik Blokker terug aan de Nederlanders”, vertelt Witteveen aan het financieel dagblad.

Mirage Retail Group

Het is opvallend dat Witteveen openlijk over een beursgang praat, terwijl de keten de afgelopen jaren zware verliezen leed. Hij is pas vier maanden eigenaar van Blokker, en twee weken van Intertoys. Witteveen wil het complete Witteveens Mirage Retail Group in zijn geheel naar de beurs brengen. Daaronder vallen Blokker, Intertoys, MaxiToys en Big Bazar.

‘Blokker is van ons allemaal’

Dat hij bij zijn beursplannen een belangrijke rol voor klanten wil wegleggen, heeft volgens Witteveen alles te maken met het imago van de onderneming. “Toen ik Blokker kocht, hoorde ik steeds dat ‘Blokker van ons allemaal is’. Zo kwam ik op het idee voor een nieuw zegeltjessysteem, waarbij elke volle spaarkaart recht geeft op een Blokker-aandeel. Als je die mensen allemaal aandeelhouder kunt maken, dan blijven ze terugkomen. Je maakt van een aandeel een loyaliteitskaart.”

Nog een flinke weg te gaan

De afgelopen jaren draaide Blokker flinke verliezen. De keten ging een paar keer door een fikse reorganisatie, maar vooralsnog is het bedrijf niet winstgevend. In 2017 werd er nog een recordverlies gedraaid, waarbij meer dan honderd winkels werden gesloten. Daarnaast ondervindt de winkelketen veel concurrentie van discountformule Action en heeft Blokker te laat ingespeeld op de opkomst van online winkelen. Witteveen verwacht dat Blokker over anderhalf tot twee jaar winst maakt.

×