Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Burgerinitiatief wil minderheidsbelang in HEMA

07 september 2020
Een groep burgers heeft een nieuwe poging gedaan om een belang te krijgen in HEMA. De burgers willen daarvoor miljoenen euro’s ophalen bij beleggers, meldt het FD.
Investeren voor alleen geld

De groep, die zichzelf Het Enige Nederlandse Alternatief (HENA) noemt, is vandaag gestart met een fondsenwervingscampagne. HENA wil graag samen werken met mensen die de keten een warm hart toedragen. Afgelopen zomer heeft het initiatief al een bod op HEMA uitgebracht. Volgens ingewijden is HENA uit het verkoopproces gezet, omdat de groep geen geld had op het moment van de bieding.

Het idee is dat HENA een minderheidsbelang in het bedrijf neemt. ‘’We willen voorkomen dat HEMA weer in handen komt van de volgende liefdeloze investeerder die er alleen maar geld uit wil halen’’, zegt Eerste Kamerlid en oprichter van HENA Mei Li Vos. ‘’De belangen van de werknemers en de klanten moeten weer voorop komen.’’

HEMA heeft jarenlang een grote schuldenlast gehad, die nog groter werd door de coronacrisis. Half juni heeft de keten een akkoord gesloten over schuldverlichting met obligatiehouders van voornamelijk buitenlandse financiële partijen. In ruil voor het eigendom van alle aandelen werd er toen € 300 miljoen weggestreept. De nieuwe eigenaren zijn daarop een verkooptraject gestart.

Richten op de thuismarkt

HENA heeft veel ideeën voor de warenhuisketen. Eerst zou HEMA zich moeten richten op de thuismarkt, voordat het bedrijf zich weer gaat focussen op het buitenland. Bovendien zal er meer aandacht worden besteed aan het online verkopen van producten.

‘’De geïnteresseerden hebben in de aanloop naar de fondswerving al meer dan € 9 miljoen toegezegd voor het HENA-initiatief. Maar als de helft wordt opgehaald ben ik ook blij’’, zegt de voorzitter van HENA Anna Grebenchtchikova. HENA zal daarmee minderheidsaandeelhouder worden.

Bieders in de race voor Hema

Op dit moment zijn er nog twee andere bieders in de race voor HEMA. Dit zijn de Britse Investeerder Alteri en een coalitie rond de investeringsmaatschappij Parcom. Voormalig HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn en Jumbo-familie Van Eerd doen mee aan de zijde van Parcom. Maar de grote vraag is of deze partijen in zee willen met een burgerinitiatief.

×