Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

C1000-ondernemers gecompenseerd

Een deel van de omzetschade die C1000-ondernemers oplopen na de ombouw naar Albert Heijn wordt vergoed door Jumbo. Een nieuwe rechtszaak lijkt daarmee voorkomen te worden, aldus Distrifood.

Eind augustus spanden 25 C1000-ondernemers een kort geding aan tegen Jumbo en Ahold omdat zij inzage wilden in de afspraken tussen beiden partijen. Jumbo zou volgens de franchisenemers de vooruitzichten te rooskleurig hebben voorgespiegeld na de verkoop aan Albert Heijn. Vorige maand wonnen Jumbo en Albert Heijn de rechtszaak, echter gingen de ondernemers in beroep tegen de beslissing van de rechter.

Om een nieuwe gang naar de rechtbank te voorkomen heeft Jumbo laten weten de franchisenemers te compenseren. De ondernemers draaien op voor de eerste 2,5 procent omzet die de winkels minder draaien dan de markt, maar boven dat percentage worden zij gecompenseerd door de supermarktformule. De omzet binnen de markt loopt op dit moment 2,9 procent achter, wat betekent dat Jumbo met terugwerkende kracht vanaf juli de overige 0,4 procent vergoedt. Tevens compenseert Jumbo ook het margeverlies met terugwerkende kracht, waarbij het concreet om 0,12 procent van de omzet gaat.

Het conflict ontstond na de eerste ombouw van veertig winkels van Jumbo naar Albert Heijn. De omzet van deze voormalige C1000-vestigingen liep terug. De omzet is volgens de franchisenemers in sommige gevallen zo sterk gedaald, dat de exploitatie ‘in het geding’ is.