Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Chocolatier beleeft topjaar in 2021/2022

Leonidas gaat enorm potentieel in Nederland verder benutten

De Belgische chocolatier Leonidas sloot enkele maanden geleden het fiscale boekjaar 2021/2022 af met uitstekende resultaten. Het volume dat Leonidas draaide, ligt op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, de omzet was bijna €100 miljoen en de Ebitda steeg met 30% ten opzichte van het jaar ervoor. Een topjaar dus. Ook heeft Leonidas de beslissing bekend gemaakt een nieuwe fabriek in het Belgische Nijvel te bouwen. In supermarkten zullen consumenten de producten van Leonidas nooit gaan vinden. “Onze producten verdienen hun eigen podium”, zegt een tevreden CEO Philippe de Selliers.

De onafhankelijke winkelpunten en de shop-in-shoplocaties van Leonidas zijn bijna overal weer op het niveau van voor de coronacrisis. “Onze travelretail-locaties op vliegvelden en winkelpunten in grote toeristische steden als Brussel hadden nog steeds last van de nasleep van de pandemie”, blikt de Selliers terug. “Zij hebben flink te lijden gehad onder de afgenomen toeristenstroom. Maar de resultaten waren vele malen beter dan die in het vorige boekjaar. De locaties werken hard aan een inhaalslag en dat gaat heel goed. Zo hebben we de aanwezigheid van ons assortiment op maar liefst 30 luchthavens flink vergroot. Dit zijn niet de minste locaties, denk aan Londen Heathrow en Frankfurt. We hebben dus veel gezaaid, zodat we in het komende jaar kunnen oogsten.”

Nieuwe fabriek in Nijvel

In oktober 2022 werd bekend dat Leonidas een nieuwe fabriek laat bouwen in het Belgische Nijvel. De locatie is 5 hectare groot en zal ook het hoofdkantoor, een magazijn en een test- en onderzoekslocatie herbergen. De fabriek is 30% groter dan de huidige fabriek in Anderlecht. Omdat ook het magazijn op de locatie ligt, wordt de logistiek eenvoudiger. “De bouw van de fabriek zal duurzaam plaatsvinden en helemaal volgens de wensen en eisen van de huidige tijd”, zegt de Selliers. Onze carbon footprint hier wordt neutraal.”

Duurzaamheid is heel belangrijk voor het familiebedrijf Leonidas. de Selliers: “We hebben de afgelopen jaren al veel beslissingen genomen om nog duurzamer te worden. Zo is Leonidas sinds 1 oktober 2021 gecertificeerd: al onze chocolade gebruikt voor onze productie in Anderlecht is van duurzame oorsprong. Dat is een van onze bijdragen aan een betere wereld en die bijdrage kan nooit hoog genoeg zijn. Geluksmomenten creëren geldt voor onze ondernemers, klanten, medewerkers, maar dus ook voor onze partners, leveranciers en stakeholders. Duurzaamheid is een journey en die stopt nooit. We helpen hiermee ook ruim 2.000 families, hoofdzakelijk in Afrika. De extra kosten die hiermee gemoeid zijn, komen van Leonidas zelf en die zullen wij niet doorberekenen in de consumentenprijs. Het is onze beslissing en daar nemen wij de volledige verantwoordelijkheid voor. Ook zoeken we naar verpakkingen die duurzamer zijn en we creëren een korte supply chain door lokaler in te kopen.”

Ontvang gratis meer informatie over Leonidas

"*" geeft vereiste velden aan

Aanhef

Meer informatie over franchisen bij

Leonidas

×