Column: Hard op de zaak, zacht op de mens!

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

In een eerdere column heeft u kunnen lezen dat aardig zijn een werkgever veel geld kan kosten. U kunt als werkgever echter ook aardig zijn en daarmee toch uw risico’s beperken. Hoe? Dat leest u in het onderstaande praktijkvoorbeeld.

Een werkneemster veroorzaakt zelf in mei 2013 een eenzijdig auto-ongeval, waar alleen de werkneemster bij betrokken is. Werkneemster loopt hierdoor psychische en fysieke klachten op, waardoor zij zich ziek meldt bij haar werkgever. Zij voelt zich niet in staat om haar werkzaamheden als administratief medewerkster uit te voeren en meldt zich ziek.

Werkneemster is 26  jaar oud en heeft een tijdelijk contract met haar werkgever voor 36 uur per week. Het contract loopt af op 31 januari 2014. Werkneemster verdient bij de werkgever een salaris van
€ 26.400,-. Op het moment van ziekmelding weet de werkgever nog niet of het contract wel of niet verlengd gaat worden.

Herstel en re-integratie verlopen moeizaam. Op advies van de bedrijfsarts doorloopt werkneemster op kosten van de werkgever een traject bij de psycholoog. Werkneemster re-integreert weer voor 50% in haar eigen werk, maar hier stagneert het verder.

De uitzendkracht die de werkgever inhuurt ter vervanging  van werkneemster bevalt zo goed dat eind oktober 2013 besloten wordt het contract van werkneemster niet te verlengen. Nadat dit aan werkneemster is meegedeeld verergeren de psychische klachten. Bedrijfsarts kan niet met zekerheid voorspellen of zij aan het einde van haar dienstverband nog ziek zal zijn, maar hij verwacht van wel.

Als de werkneemster na haar dienstverband instroomt in de ziektewet, dan loopt de werkgever het risico dat het uitkeringsbedrag van een kleine €20.000,- via de gedifferentieerde ziektewetpremie zal worden doorberekend. De werkgever wil dit risico echter niet lopen en anticipeert hierop door voor werkneemster een outplacementtraject in te zetten via een re-integratiebedrijf.

Aanvankelijk heeft werkneemster een behoorelijke weerstand tegen dit traject; zij wil immers het liefst gewoon bij haar werkgever in dienst blijven. Het re-integratiebedrijf weet deze weerstand te doorbreken: zij helpen de werkneemster bij het aanvragen van de WW uitkering en weten werkneemster uiteindelijk 2 maanden na het einde van het dienstverband te plaatsen bij een andere werkgever.

Door tijdig te anticiperen op de risico’s en zo aardig te zijn de werkneemster actief te helpen met het vinden van een andere baan, heeft de werkgever zich, alleen voor de ziektewet, een risico bespaard van bijna € 20.000. Was de werkneemster daarnaast ook nog ingestroomd in de WGA, dan was het risico bijna € 100.000 geweest. De investering lag rond de € 6.000,-.

Mkbasics.nl maakt voor u graag een risico-analyse en adviseert u over de wijze waarop u deze zoveel mogelijk kunt beperken.

Bijwonen seminar?

mkbasics.nl organiseert op woensdagmiddag 9 juli a.s. van 13.30 tot 16.45 uur een seminar in Utrecht. Personen die zich via onderstaand formulier inschrijven kunnen het seminar gratis bijwonen. Na afloop van het seminar ontvangt u een gratis exemplaar van de white paper Modernisering Ziektewet.

Deze column is geschreven door Rik Nijkamp van MKBasics.nl

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Papa John's Franchise

Ludwig & van Dam Franchise

Flynth_franchise