[Column] Houd grip op uw geldstromen

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

De overheid maakt terugtrekkende bewegingen in de sociale zekerheid en legt meer en meer de verantwoordelijkheid en kosten neer bij ondernemers.  Zo heeft u al een grote verantwoordelijkheid voor verzuimbegeleiding van medewerkers in vaste dienst. Met terugwerkende kracht (per 1 januari 2013) komt daar nu ook aanvullende ziektewetgeving bij voor tijdelijke werknemers.

Zorg voor tijdelijke werknemers
De nieuwe wetgeving betekent dat kosten van ex-werknemers die ziek uit dienst zijn gegaan bij u als werkgever in rekening worden gebracht. Inderdaad, u gaat betalen voor werknemers die ziek uit dienst gaan. Dit gebeurt ook als ze binnen 28 dagen na datum uitdiensttreding ziek worden. De kosten van instroom in de WIA, al dan niet via de Ziektewet, kunnen oplopen tot enkele tonnen voor een medewerker. Bijvoorbeeld voor loondoorbetaling als je werknemer instroomt.

Om onnodige kosten te voorkomen zijn de volgende stappen belangrijk voor elke onderneming:

  1. Begeleiding van ex-werknemers die ziek uit dienst gaan;
  2. Begeleiding van ex-werknemers die een WGA beschikking krijgen.

Begeleiding werknemers die ziek uit dienst gaan
In het kader van de nieuwe wetgeving is het belangrijk dat u controleert  of werknemers niet binnen 28 dagen na uitdiensttreding ziek worden. Mkbasics.nl helpt u daarbij! Mits u de uit dienstmelding doorgeeft (kosteloos via verzuimsignaal)! Wij bellen medewerkers die uit dienst gaan voor u na en informeren u! Bij ziekte start een actief protocol dat inhoudt dat wij frequent contract met zieke werknemers onderhouden.

Begeleiding van de werknemers die een WGA beschikking krijgen
Iemand die na 2 jaar ziekte instroomt in de WIA kost u geld, 10 jaar lang. Ongeacht of u nu bij het UWV “zit” of eigenrisicodrager bent. Mkbasics.nl ondersteunt u voor vaste werknemers met een beproefd WGA protocol. Frequent contact met onze casemanager en werknemers gaan indien nodig niet naar een reguliere bedrijfsarts, maar bezoeken een speciaal opgeleid teamlid van verzekeringsgeneeskundige bedrijfsartsen.

Stilzitten is geen optie!
Met het regelen van begeleiding voor ex-werknemers bent u er nog niet. Er zijn er aanvullende maatregelen nodig om ex-werknemers bv. op spreekuur te laten komen. Dan is het noodzakelijk dat het verzuimbeleid en de arbeidsovereenkomsten hierop zijn aangepast. Mkbasics.nl ondersteunt u met een waardevolle whitepaper, waarin exact staat wat u kunt doen. Ook bij het controleren van het UWV overzicht van (ex-) werknemers aan wie in 2012 een Ziektewet-flex-uitkeringen is toegekend, helpen onze casemanagers u graag.

Investering
Voor onze klanten breiden wij onze dienstverlening uit met de begeleiding ziekt uit dienst en werknemers met een WGA beschikking. Zij ontvangen tevens een waardevolle whitepaper met daarin 9 concrete stappen.
Stappen betreffen o.a. concrete aanpassingen voor uw verzuimbeleid en arbeidsovereenkomsten. Dit alles samen zorgt ervoor dat ook in de jaren 3 tot en met 12 van ziekte er grip is op de geldstromen.

Meer weten?
Instroom in de Ziektwet en/of WIA wenst niemand, maar als het u overkomt wil u het toch goed geregeld hebben. Vragen of interesse in de dienstverlening en/of whitepaper? Neem contact op met maritza.de.groot@mkbasics.nl of rik.nijkamp@mkbasics.nl. Zie ookwww.mkbasics.nl/bezava waar u o.a. het informatie document kosteloos kunt downloaden.

Mkbasics.nl is een gecertificeerde arbodienst waar de privacy van gegevens is geborgd.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

skyscraper-banner-website