Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

Waag jij de stap naar franchise?

Als je bij een crowdfunding platform als Capital Circle werkt, spreek je enorm veel ondernemers. En in heel veel gevallen zijn het ook nog eens succesvolle ondernemers. Ze hebben een eigen bedrijf opgebouwd en willen graag groeien. Meer en meer ondernemers lijken ervoor te kiezen om hun formule in franchisevorm verder door te ontwikkelen. En daar willen we het hier graag over hebben.

Er is namelijk een wezenlijk verschil tussen meerdere – goedlopende – vestigingen hebben en een franchiseformule optuigen en leiden. In de eerste situatie, sta je zelf aan het roer, terwijl je in de tweede situatie het roer juist goed los moet kunnen laten. Afstand nemen van de dagelijkse business en erboven staan. Jouw franchisenemers zijn namelijk stuk voor stuk de baas in hun eigen vestiging. En dat houdt in dat je ze op hun eigen manier moet laten ondernemen. Natuurlijk, de formule moet daarbij niet uit het oog worden verloren, maar ze mogen – moeten zelfs – hun eigen koers kunnen varen.

Het is als franchisegever je taak om de ondernemers hierin te sturen en te ondersteunen. Het hele plan, de filosofie, de standaard manier van werken moet in een handboek worden gegoten. Belangrijk is dat dit wordt opgevolgd, zodat iedereen dezelfde koers vaart. Doormiddel van coaching en kennissessies kunt u bijsturen en moet je blijven inspireren en doceren. We spraken laatst met een duo dat uiteindelijk afzag van het oprichten van een franchiseconstructie, omdat hiermee de relatie met de eindklant zo drastisch zou veranderen. Als franchisegever zijn jouw franchisenemers partner van de formule, maar tegelijk ook klant. Een hele andere doelgroep dan waaraan je gewend, misschien wel verknocht bent.

Er moet een huisstijl liggen, marketingmiddelen zijn, een goedgevulde database met potentiele klanten, een social media strategie die door de franchisenemers opgepakt kan worden. De formule moet blijven ontwikkelen; nieuwe producten, concepten, diensten et cetera. Vergeet niet ook de toename van juridische en financiële zaken; contracten, financieringen, meer administratie, nieuwe vestigingen en alles wat daarbij komt kijken. Het is allemaal ondernemen en allemaal gericht op groei.

Wat denk jij? Zou je liever ‘gewoon’ eigen baas blijven of ben je helemaal geschikt voor de rol van franchisegever?

Capital Circle

×