[Column] ZIEKTEWET, WGA…

Gepubliceerd op , door De Nationale Franchise Gids

MKBasics.nl
Woorden die als muziek in de oren klinken… zolang je er zelf de regie over blijft voeren. Het verandert in bikkelharde hardrock zodra u het op z’n beloop laat.

De sociale zekerheid verandert de komende jaren rap! Het is primair gericht op activering. U
weet ook dat ziekte iets anders is dan verzuim. Maar houdt u wel de grip op de WGA lasten en speelt
u in op de modernisering van de Ziektewet? Er komt nog meer, wat te denken van het wijzigende ontslagrecht en het wetsvoorstel mobiliteitsbonussen.

We kunnen stellen dat verzuim anno 2013 geen 2 jaar meer duurt maar inmiddels als met 25% is verlengd. Een op de vier aanvragen voor de WGA leidt tot een loonsanctie van een jaar. Veelal door onvolledige dossiers en/of te laat overgaan tot actie. Als het UWV eenmaal targets heeft dan zul je dat als ondernemer merken ook! Die ruim 2 jaar is niet echt meer bepalend. Ook de jaren 3 tot en met 12 zijn voor uw rekening.

Toegegeven, die kun je verzekeren. Vervuilers krijgen echter ook daar forse extra nota’s. Nog in het publieke bestel? De afdracht aan het UWV loopt bij instroom gestaag op in % van de totale loonsom. U heeft er belang bij dat u niet enkel de eerste 2 jaar goed regelt, maar ook de 10 jaren erna! Weet dat 12 jaar niet werken gemiddeld ruim 2 ton kost exclusief sancties en re-integratie kosten. Als u dat kunt voorkomen of hier invloed op kunt uitoefenen bespaart u echt.

Nog trots op de beldame van het callcenter die je personeel afblaft t.b.v. snelle werkhervatting en dat zij 10 euro goedkoper is per uur? Daar zit wellicht een korte euforie, maar dat kun  je zelf vast beter invullen. Tijd voor bezinning als je nog in die modus zit. De kosten zitten in de tijd; het adequaat handelen bij verzuim is een must. Indien nodig, bij deze je wake up call.

Recent sprak ik namens het UWV voor een groep ondernemers over de Ziektewet. Aanvankelijke irritatie over de wetgeving veranderende in realisme. Anticiperen op vragen naar een mogelijk verzuim verleden (vangnet) na 2 maanden in dienst, ziek binnen 28 dagen na uitdiensttreding is
voor risico werkgever, welk protocol volgen we bij ziek uit dienst etc.

Het UWV heeft of stuurt u een overzicht van de (ex-)werknemers die in 2012 een Ziektewetuitkering ontvingen. Controleer deze of laat deze controleren. Daarmee valt mogelijk geld te besparen!

Veel succes met sociale wetgeving, waar nodig helpen onze casemanagers graag.

Delen:

Gerelateerde artikelen

Laatste franchisenieuws

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.