Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

CSRD en Franchise

13 november 2023

Ik hoor in Franchiseland veel geluiden over CSRD en Franchise. Wat betekent het? Moet ik er iets mee? Wat betekent het voor mijn franchiseorganisatie? En wanneer moet ik wat doen?

In het kort: CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is een Europese richtlijn die grote organisaties per 2024 en 2025 verplicht om jaarlijks in het jaarverslag te rapporteren over milieu, sociale en gouvernance (ESG) thema’s. De CSRD is onderdeel van het Europese “Green Deal” programma.

Om als franchiseorganisatie te kunnen rapporteren over bovenstaande thema’s is het noodzakelijk om te weten welke thema’s voor mijn organisatie van belang zijn, inzicht te krijgen in de impact van mijn business op mens en natuur en het formuleren van doelen waar ik ieder jaar de voortgang op moet rapporteren.

Daarnaast is van belang dat je als franchiseorganisatie deze doelen als integraal geheel naar de franchisenemers doorzet; de zogenaamde ketenverantwoordelijkheid. Dit vraagt dus niet alleen om commitment van de franchisegever, maar ook als franchiseorganisatie als geheel.

Feit is dat de verplichting voor middelgrote en MKB-organisaties in 2024 en 2025 nog niet van toepassing is.

Desondanks vraagt goed ondernemerschap nu al om visie en strategie op deze thema’s; niet alleen vanuit het oogpunt van goed voorbereid zijn op de toekomst, maar zeker ook vanuit het oogpunt van imago en corporate verantwoordelijkheid voor mens en natuur.

De volgende prangende vraag komt hierbij naar voren: kun je je het als franchiseorganisatie veroorloven om niet actief met deze thema’s aan de slag te zijn?

Het antwoord spreekt voor zich denk ik.

Wil je meer weten over CSRD en Franchise?

Neem gerust contact met Flynth op

Robert Vonk
Directeur Franchise Advies Flynth

×