Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

DA botst met franchisenemers

Drogisterijketen DA heeft een kort geding verloren dat is aangespannen door franchisenemers. De geplande nieuwe winkelformule staat daarom nu stil.

Van de 269 zelfstandig DA-ondernemers zijn er bijna tweehonderd verenigd in een coöperatie. Deze coöperatie spande vorige week een kortgeding aan, waarbij de ondernemers eisen dat DA Retail de nieuwe formule schrapt.

De winkelformule waarin de thema’s fris, gezond en mooi centraal staan, zou per 1 juli worden uitgerold. De franchisenemers moeten hiervoor hun winkel verbouwen. De gevraagde verbouwingskosten bedragen € 15.000. De omgebouwde vestigingen zouden onder de nieuwe bv DA Totaal Retail vallen.

Snel nadat deze plannen bekend werden verslechterde de relatie tussen de franchisenemers en DA Retail. Tijdens het kortgeding eiste de coöperatie dat DA Retail de plannen intrekt. Zij beroept zich daarbij op het alleenrecht op het gebruik van de naam DA en het voeren van de formule zoals die in een franchiseovereenkomst tussen de ondernemers en DA is vastgelegd.

De rechtbank heeft de franchisenemers in het gelijk gesteld. De handelswijze van de franchisegever ‘kan niet door de beugel’, aldus de rechter. DA maakt volgens de rechtbank inbreuk op de mantelovereenkomst en mag niet worden gelanceerd in de huidige vorm. De coöperatie en DA hebben tot 11 september de tijd om onderling tot een oplossing te komen.

De coöperatie stoort zich vooral aan de werkwijze waarop DA Retail de nieuwe winkelformule heeft geleid, aldus vertegenwoordigend advocaat Derk van Dam van advocatenkantoor Ludwig & Van Dam. “Nadat overleg geen overeenkomst had opgeleverd, is het bedrijf gewoon op eigen houtje verdergegaan.”

DA Retail laat in een reactie weten regelmatig met de coöperatie van franchisenemers te hebben gesproken. Er was uiteindelijk geen eenduidigheid vanuit het dagelijks bestuur waardoor niet gezamenlijk kon worden doorgepakt. Omdat niets doen geen optie was, heeft DA besloten zelf verder te gaan met de ontwikkeling van de plannen zoals die er nu liggen. Over het verdienmodel zijn beide partijen wel tot een overeenstemming gekomen, alleen over de governance nog niet.

De organisatie gaat er vanuit tot een oplossing te komen. DA stelt dat het contract is verlengd van de 26 van de 52 franchisenemers wiens contract binnenkort afloopt. De contracten met de andere helft van deze groep zijn intussen beëindigd om diverse redenen.

Recentelijk heeft Theodoor Ludwig van Ludwig & Van Dam advocaten een column hierover geschreven.