Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

De ambitie om franchisenemer te worden? Zo pak je dat aan!

Altijd al de droom gehad om een eigen onderneming te starten? Daar komt een hoop bij kijken. Er zijn meerdere branches waar je uit kunt kiezen, verschillende vormen van franchise en dan is er nog een ruime keuze uit een groot aantal formules. Op welke criteria kun je nou het beste selecteren? Graag vertel ik je daar in dit artikel meer over.

Financiën

Allereerst bekijk je in grote lijnen wat benodigd is om aan te kunnen sluiten bij een franchiseformule. Bij zo goed als elke franchiseformule is het hebben van eigen vermogen belangrijk. De hoogte hiervan verschilt erg per formule, maar eigen vermogen is vrijwel altijd benodigd. Dit mag ook eigen vermogen in de vorm van overwaarde van je huis zijn. Een lening daarentegen voldoet niet als eigen vermogen.

Het is tegenwoordig al lang niet meer zo dat je voor een lening altijd bij de bank moet zijn, alhoewel dit nog steeds een goede optie is. Een alternatief is crowdfunding, waarmee bedrijven en particulieren kunnen investeren in jouw project.

Locatie

Met het besluit om een eigen onderneming te starten, heb je hoogstwaarschijnlijk al nagedacht over een mogelijke locatie. Wil je in je eigen stad of dorp een franchiseformule opzetten? Kies je voor een stad of dorp waar je mogelijkheden ziet? Of sta je ervoor open om gezamenlijk met de franchisegever te kijken naar de witte vlekken en mogelijkheden? Een franchisegever wil het beste voor zijn franchisenemers, dat houdt echter wel in dat het vaak niet mogelijk is om een zelfde winkel binnen een bepaald gebied te openen. Ik raad je aan om daar vooraf goed over na te denken en voor jezelf te bepalen in hoeverre je bereid bent ver te reizen of eventueel te verhuizen.

Franchiseformules

De volgende stap is het oriënteren tussen de franchiseformules. Welke formules spreken jou het meest aan? Heb jij een passie binnen een bepaalde branche waar je wellicht je werk van kunt maken? Gaat jouw voorkeur uit naar het verkopen van een product of het aanbieden van een dienstverlening? Misschien weet je al jaren bij welke formule je graag aan wilt sluiten. Ongeacht of je al weet bij welke formule je precies aan wilt sluiten, of dat je nog oriënterend bent, ik adviseer je om informatie aan te vragen bij meerdere formules. Dit zorgt ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt als je een eerste afspraak met een franchiseformule hebt.

Bezoek

Heb je voor jezelf een overzicht gemaakt van welke formules mogelijk interessant kunnen zijn? Dan is het altijd leuk om een aantal franchisenemers van de desbetreffende formules te bezoeken. Ik kan je aanraden eens een kijkje op de locatie te nemen en te vragen hoe de franchisenemer zijn keuze voor de formule tot stand heeft laten komen. Zij kunnen je wellicht nog voorzien van extra tips en informatie. Een kijkje in de keuken geeft een realistisch beeld voor jou als potentiële franchisenemer.

Zou je na het lezen van dit artikel nog meer informatie willen hebben? Schroom niet en neem vooral contact met mij op. Ik beantwoord graag al je vragen!

 

Laura van der Molen – De Nationale Franchise Gids

×