Mijn favorieten

Er zijn nog geen favoriete franchiseformules geselecteerd

De boodschappentrip

Door Peter Wille, Flynth adviseurs & accountants

Ik was op boodschappentrip op het Moleneindplein in Vught, mijn woonplaats. Mijn favoriete plek, want bijna alles wat ik dagelijks nodig heb, kan ik daar vinden. Terwijl ik druk aan het nadenken was over de voorbereidingen van ons webinar op 2 december, werd ik gebeld door mijn collega Jordy Meerman. Hij had een sessie bijgewoond met juristen en er was bij hen veel onduidelijkheid over hoe de wetspassages over goodwill nu precies moeten worden geïnterpreteerd. Ik gaf aan dat ik dat eigenlijk helemaal niet belangrijk vind.

De wet is er alleen ter ondersteuning van het overleg tussen franchisegever en -nemer.  De wet is een middel en geen doel op zich. Het gaat er uiteindelijk om hoe franchisenemers en -gevers invulling geven aan de kaders en wat de werkafspraken zijn waarmee je samen franchise bedrijft.

Terwijl ik doorwandelde, viel mij op hoeveel retailers en dienstverleners op het Moleneindplein eigenlijk tot een franchiseformule behoren. Bijna allemaal! Pimera, Bruna, De Slijter.com, Brainwash, Dio drogisterij, New York Pizza, Regiobank,  JUMBO, De Keurslager, Pearle… Overigens moet ik wel eerlijk stellen dat de JUMBO op het Moleneindplein een filiaal is.

Invullingen en samenwerking

Als je er wat meer over nadenkt, zijn er dus enorm veel verschillende invullingen van franchise en evenzoveel verschillende manieren van samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers. Dat gaat niet altijd goed, maar vaak gelukkig wel!

Webinar

Ik heb de afgelopen tijd veel geschreven over franchise, onder andere ‘Fastfood Piet’, ‘VETERS’ en ‘Goodwill in de wet franchise’. Op 2 december ga ik daar graag verder en dieper met jullie op in.  Hoe kijken jullie aan tegen de goodwillregeling? Welk deel van de meerwaarde is toe te rekenen aan de formule-ontwikkeling en welk deel aan de individuele ontwikkeling van de onderneming? Kun je dat eigenlijk wel zo eenvoudig vaststellen?

Voor nu geniet ik nog even van de bedrijvigheid van al die ondernemers hier op het Moleneindplein en alle collega’s in het land die ondernemend met franchise bezig zijn!

Peter Wille

Flynth adviseurs & accountants

[box] Schrijf je hier in voor de webinar van Flynth adviseurs & accountants! [/box]
×